«Συμφέρον της Ελλάδας» η επιλογή του αγωγού TAP
Σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Μάικλ Χόφμαν, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του TAP και Ρίκαρντ Σκούφιας, Country Manager για την Ελλάδα, τόνισαν ότι το συμφέρον της χώρας αρχικά είναι να επιλεγεί ένας από τους αγωγούς που διέρχεται από ελληνικό έδαφος (TAP ή ITGI) και υποστήριξαν ότι η επιλογή του ΤΑΡ παρέχει πρόσθετα πλεονεκτήματα για τη χώρα.
Αυτά είναι η εισαγωγή κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα, το μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και η διασφάλιση κεντρικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, κατά τα στελέχη της κοινοπραξίας του TAP.
Όσον αφορά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, οι μέτοχοι του TAP θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν υπό προϋποθέσεις. Η κύρια είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών που έχουν προταθεί στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.
Εκτός από τον ΤΑΡ, τα άλλα τρία σχέδια είναι οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) στον οποίο μετέχει η ΔΕΠΑ, ο αγωγός Ναμπούκο και ο South East European Pipeline, πρόταση της ΒΡ.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία για την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο από τον αγωγό, εφόσον επιλεγεί από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ.
Οι χώρες αυτές όπως είπαν, είτε δεν έχουν καθόλου φυσικό αέριο είτε έχουν αποκλειστικό προμηθευτή τη ρωσική Gazprom σε τιμές έως 25 % υψηλότερες από τις επικρατούσες στην Ευρώπη.