Ακίνητα: Πώς θα αποφύγετε τα «τσουχτερά» πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Πώς θα αποφύγετε να πληρώσετε ακριβά τα «κρυμμένα» τετραγωνικά στο ακίνητο σας.
Παράταση έως τις 31 Αυγούστου στις αιτήσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα αδήλωτα τετραγωνικά, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία έως τα τέλη Αυγούστου να αποκαλύψουν τα «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους.
Η ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προβλέπει απαλλαγή από κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.
Όμως, η αποκάλυψη των «κρυμμένων» τετραγωνικών στους δήμους κρύβει και μια επιπλέον παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία «φουσκώνει» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα «ραβασάκια» με έξτρα ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους και μάλιστα αναδρομικά από το 2015.
Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή δηλώνοντάς τα στους δήμους για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα μπορεί να μην έχουν δηλώσει τις επιφάνειες αυτές ούτε στο έντυπο Ε9. Υπάρχουν και περιπτώσεις τακτοποιημένων επιφανειών οι οποίες ενώ έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο δεν έχουν αποτυπωθεί στο Ε9.
Στις περιπτώσεις αυτές η αίτηση δεν προχωράει αφού τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.
Για να είναι ίδια η εικόνα θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9. Η εμφάνιση των τετραγωνικών μέτρων στην Εφορία σημαίνει και υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων στο Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.
Ο φόρος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν δηλωθούν σήμερα στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ενός ημιυπαίθριου χώρου ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2011 αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 έως το 2019.
Αναλυτικά τα βήματα για την δήλωση σύμφωνα με τις πληροφορίες της πλατφόρμας:
Πηγαίνουμε στην διεύθυνση
Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”
Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TAXISnet
Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”
Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα
Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:
• Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
• Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
• Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.
Μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας
Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.
Πατάμε «Εισαγωγή στη δήλωση» για να εισάγουμε το ακίνητο στη δήλωσή μας σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί
Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία
1. Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
2. Τη δήλωσή μας
3. Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.
Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη
Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.
Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε. Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)
Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.
Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Ένας ακόμα νεκρός από το Ασβεστοχώρι - Στα 228 τα θύματα του φονικού ιού