Κορονοϊός: Με τεστ και τηλεργασία η επιστροφή στη δουλειά - Τα δικαιώματα των εργαζομένων
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά, πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε σε υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορονοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και όλων όσοι εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών). Όπως ο ίδιος εξήγησε, τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
Πλέον μεγάλες εταιρείες ζητούν από τους εργαζομένους να κάνουν το τεστ πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. Εκτός από το προληπτικό τεστ αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του COVID 19. Υπενθυμίζεται πως παρατάθηκε η δυνατότητα των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα να θέτουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς τηλεργασίας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας, των σχετικών διατάξεων με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.
Ειδικοί εκτιμούν πως το ζήτημα των προληπτικών τεστ θα φουντώσει τις επόμενες ημέρες καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν από τις άδειες τους. Όπως αναφέρουν στο Newsbomb.gr τα κόστη για την υγεία και την ασφάλεια αφορούν τον εργοδότη.Το κόστος διενέργειας των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, εφόσον αυτές ζητηθούν από τον εργοδότη, πρέπει να βαρύνει τον τελευταίο, αφού ο ίδιος δεσμεύεται από την υποχρέωση πρόνοιας και τήρησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας.
Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να εφαρμόσει μέτρα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση η προληπτική εξέταση δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου.
Οι προληπτικές εξετάσεις – ακόμη και μια απλή θερμομέτρηση – πρέπει να γίνονται παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού ή με την συνδρομή του γιατρού εργασίας.
Πολύ σημαντικό είναι να τηρείται το αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν στις εξετάσεις αυτές.
Για την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας συλλογής δεδομένων υγείας των εργαζομένων από τους εργοδότες θα πρέπει να τηρηθεί πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων όπως:
- Το είδος του αρχείου που θα συσταθεί. Ειδικά, αν αυτό θα είναι σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή
- Ο χρόνος διατήρησης του αρχείου
- Ο επεξεργαστής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
- Ποια άτομα θα έχουν πρόσβαση σε αυτό
Εάν οι εργαζόμενοι θεωρήσουν ότι η συλλογή των ιατρικών δεδομένων τους είναι αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας ή εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία δύνανται να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα της εναντίωσης, όπως εκείνο κατοχυρώνεται τόσο στην ευρωπαϊκή οδηγία όσο και στην κείμενη νομοθεσία, διατηρώντας επιπλέον το δικαίωμα προσφυγής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καταγγέλλοντας τη σχετική πρακτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα (19/08): Αυτές οι περιοχές είναι «στο κόκκινο» - Συναγερμός σε Αττική, Θεσσαλονίκη