Όλα κρίνονται μέχρι την Παρασκευή
Κορυφώνεται η αγωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Κορυφώνεται η αγωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους καθώς ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις για το PSI.
Επίσης εξελίξεις θα υπάρξουν και για το νέο πρόγραμμα που επιτάσσει η τρόικα προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, έτσι ώστε και τα δύο ζητήματα να συζητηθούν στο Eurogroup τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.
Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίον, το πλέον κρίσιμο θέμα είναι αυτό των νέων μέτρων του μνημονίου, καθώς υπάρχει σοβαρή διάσταση στις απόψεις τόσο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.
Με δεδομένο μάλιστα, ότι από την πλευρά των δανειστών προβάλλεται- επισήμως ή μέσω διαρροών- η ανάγκη γραπτής δέσμευσης για τα μέτρα του νέου μνημονίου.
Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ
Η κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) ακόμη και την Τετάρτη, σύμφωνα με τραπεζίτες και άλλους αξιωματούχους, όμως και αυτό να γίνει η συμμετοχή της ΕΚΤ θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη για την μείωση του ελληνικού χρέους.
Τραπεζικές πηγές και αξιωματούχοι σε Αθήνα και Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι συζητήσεις για το PSI βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες έτοιμες να δεχτούν κούρεμα 70% στα ομόλογα που κατέχουν βάσει της καθαρής παρούσας αξίας, ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας κατά 100 δισ ευρώ περίπου.
Παρά όμως το μέγεθος του κουρέματος, αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές αρχίζουν να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη να επωμιστεί και ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, μέρος του βάρους της αναδιάρθρωσης.
"Η ανάλυση γίνεται ακριβώς αυτή τη στιγμή για να διαπιστωθεί τι μπορεί να κάνει ο δημόσιος τομέας για να μειωθούν τα χρέη της Ελλάδας", δήλωσε στο Reuters ένας εκ των αξιωματούχων της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων.
"Ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 120%, αλλά ακόμη και με το PSI, αυτό θα βρίσκεται σε σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα, οπότε χρειάζεται να εμπλακεί και ο δημόσιος τομέας".
Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα κατέβαλε τον τελευταίο έναν περίπου χρόνο 38 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ στα πλαίσια του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την στήριξη της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ είχε κέρδος 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να εγγράψει ζημίες.
Αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI έναντι του στόχου που έχει τεθεί για το χρέος και η οποία διαμορφώνεται στις 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να εγγράψουν ζημίες για τα ομολόγα που κατέχουν ή να παραιτηθούν των τοκομεριδίων. Πηγές πάντως δήλωσαν ότι κάποιες κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν αυτές τις ζημίες.