Τηλεργασία: Αυτές είναι οι αλλαγές στα εργασιακά - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει με την τηλεργασία- Η συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων πρέπει να γίνεται μέσα σε 8 μέρες - Ο εξοπλισμός καλύπτεται από τον εργοδότη.
Τα πάνω - κάτω έφερε και στα εργασιακά η πανδημία covid 19. Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όπου οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 125.000 τον Ιούλιο σε μια περίοδο που συνήθως ενισχύεται η απασχόληση, λόγω εποχικής εργασίας. Στους καταλόγους ανεργίας είναι εγγεγραμμένοι 1.096.000 άνεργοι εκ των οποίων λαμβάνουν το επίδομα, οι 147.000.
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε αυτή τη μορφή εργασίας.
Το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται το νέο κύμα του κοροναϊού, η πλειοψηφία των εργαζομένων που η τηλεργασία είναι εφικτή θα εργάζεται με αυτό τον τρόπο. Για το λόγο αυτό, δόθηκε και παράταση προς τους εργοδότες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την επιβολή εξ αποστάσεως απασχόλησης –μονομερώς. Έως τότε, τα στελέχη της οδού Σταδίου ευελπιστούν ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τηλεργασίας.
Το πλαίσιο της τηλεργασίας θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου κατά την υπογραφή της σύμβασης πρόσληψης ή με μεταγενέστερη συμφωνία.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούν εργαζόμενος ή εργοδότης να προτείνουν και να αποδεχθούν την πρόταση για τηλεργασία κατ΄ εξαίρεση για λόγους δημόσιας υγείας.
Μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζεται και το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την τηλεργασία και το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται από τον εργοδότη.
Το ποσό αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση. Δεν θα αποτελεί αποδοχή του εργαζόμενου, συνεπώς δεν θα φορολογείται.
Επιπλέον, ο εργοδότης θα πρέπει να αναλάβει και την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού στον εργαζόμενο. Διαφορετικά, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τον τρόπο αποκατάστασης του κόστους χρήσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων πρέπει να γίνεται μέσα σε 8 μέρες, οπότε και θα αρχίσει και η τηλεργασία.
Ευπαθείς ομάδες εργαζομένων
Με ένα τηλέφωνο, ένα email ή και με ένα γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (sms) μπορούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να εργαστούν από το σπίτι λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοιού.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί. Αν η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που ο μισθωτός δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι αλλά ούτε και back office, πρέπει δηλαδή αναγκαστικά να έρχεται σε επαφή με κοινό στον χώρο εργασίας του, τότε η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται και ο εργαζόμενος λαμβάνει 534 ευρώ το μήνα έως 30 Σεπτεμβρίου.
Νέο πλαίσιο για την επιστροφή στην δουλειά των εργαζομένων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες θεσμοθέτησε το υπουργείο Εργασίας μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν και «τσουχτερό» πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους εργοδότες που δεν φροντίζουν να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων τους, όταν αυτοί ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
Ενώ κορυφώνεται η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου και το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δέσμη νέων μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Από 22 Αυγούστου, ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ ισχύουν νέα έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας. Το νέο πλαίσιο προβλέπει τέσσερα βήματα για την ειδική μεταχείριση και την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
- Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
- Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως
- Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
- Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, αν είναι δηλαδή απαραίτητο από την φύση της εργασίας ο εργαζόμενος να έρχεται σε επαφή με κοινό, τότε ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα οριστεί η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19 όπως επίσης και κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη, προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες.
Υπενθυμίζεται πως με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του –μονομερώς– ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
«Τσουχτερό» πρόστιμο για όσους εργοδότες δεν το εφαρμόσουν
Το νέο ειδικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπει και σημαντικό πρόστιμο για τους εργοδότες, οι οποίοι παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: 284 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Kαι τώρα... συναγερμός!