Κορονοϊός: Χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν έως και το 50% του μισθού τους - Ποιοι είναι

Κορονοϊός: Νέος υποκατώτατος μισθός για χιλιάδες εργαζομένους - Ποιοι χάνουν έως και το μισό μισθό τους.

Κορονοϊός: Χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν έως και το 50% του μισθού τους - Ποιοι είναι
3'

Στις 22 Αυγούστου, εκδίδεται Π.Ν.Π. προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού.

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στον εργαζόμενο, να αιτηθεί να εργαστεί εξ αποστάσεως και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το αποδεχτεί, εφόσον δεν μπορούν να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας του εργαζομένου(εργασία back office).

Ωστόσο αυτό κρύβει κάποιες «παγίδες» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι χάνουν τον μισό μισθό τους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Τεμπονέρα στις διατάξεις, περιλαμβάνεται στα «ψιλά» γράμματα ρύθμιση, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν μπορεί να λάβει μέτρα ώστε ο εργαζόμενος να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (από την διάταξη προβλέπεται χρονική παράταση της ρύθμισης για απροσδιόριστο χρόνο).

Αυτό όπως μας εξηγεί ο κ. Τεμπονέρας έχει ως αποτέλεσμα:

  • Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος, που π.χ. που λάμβανε μισθό 1.200 ευρώ, θα πρέπει να ζήσει με το επίδομα των 534 ευρώ.
  • Για παράδειγμα εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο ή συνεργείο αυτοκινήτων, είναι αδύνατο να εργαστεί back office και λόγω αναπνευστικών προβλημάτων αδυνατεί να προσέλθει στην εργασία του λόγω της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης τον θέτει σε αναστολή σύμβασης. Ο ίδιος απαλλάσσεται από την καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών ενώ ο εργαζόμενος, χάνει τεράστιο τμήμα των αποδοχών του και λαμβάνει μόνο το επίδομα των 534 ευρώ.
  • Ταυτόχρονα ο εργαζόμενος «στοχοποιείται» και ουσιαστικά εισέρχεται σε «προθάλαμο απόλυσης» αν η πανδημία συνεχιστεί επί μακρόν.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 8 της ΠΝΠ, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της ρύθμισης, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος παρόλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, να καλείται να ζήσει με ένα ποσό, κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, για απροσδιόριστο χρόνο(προβλέπεται χρονική παράταση).
  • Η διάταξη που ορίζει ότι στον εργοδότη, που θα αρνηθεί να ακολουθήσει την ανωτέρω διαδικασία, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, αποτελεί «στάχτη στα μάτια», καθώς οι εργοδότες, λόγω της μισθολογικής απαλλαγής, όχι απλά δεν θα αρνούνται, αλλά θα «παρακαλάνε» να εμφανίσουν αδυναμία εκτέλεσης της εργασίας από τον εργαζόμενο, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας και στυγνούς εκβιασμούς προς εκείνους, για να κάνουν την σχετική «αίτηση».
  • Τελευταία εμφανίζονται και πάλι φαινόμενα «αναγκαστικών αδειών» σε εργαζόμενους, που είναι χρόνια πάσχοντες, ώστε οι επιχειρήσεις να μην καταβάλλουν τις αποδοχές τους, δίχως να υπάρχει συμφωνία των μερών, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται «de facto υποκατώτατος μισθός» για τους χρόνια πάσχοντες παραγνωρίζοντας ότι, οι άνθρωποι αυτοί, έχουν περισσότερο από οποιονδήποτε, ανάγκη το μισθό τους, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας τους» κατέληξε ο εργατολόγος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Le Figarο για Ερντογάν: Ολο και περισσότερα λάθη κάνει ο «Σουλτάνος»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή