«Μύλος» με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε σημαντικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Παπαδήμου και για την διαπραγμάτευση με την τρόικα εξελίσσεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά τις απώλειες από την συμμετοχή τους στο «κούρεμα» του χρέους.

«Μύλος» με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
3'


Μέχρι στιγμής η στάση που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές, κάτι που σημαίνει την κρατικοποίηση τους εφόσον αυτές προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό ορίζει τόσο το Μνημόνιο όσο και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ το στηρίζει με απόλυτο τρόπο το ΠΑΣΟΚ με κύριο εκφραστή του τον πρόεδρου του Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος το επανέλαβε στην σημερινή του ομιλία στην ΚΟ.

Από την άλλη η τρόικα φαίνεται να επιδιώκει αλλαγή αυτού του υφιστάμενου καθεστώτος , καθώς απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως σας είχε ενημερώσει το newsbomb.gr , όπως προκύπτει και από το 10σέλιδο πακέτο μέτρων της τρόικας, η αρχική πρόταση που έκανε λόγο για «ενέσεις» με την εγγύηση κοινών μετοχών, εγκαταλείπεται και στη θέση της μπαίνει ένα μεικτό σχήμα, που προβλέπει την παροχή κεφαλαίων με την εγγύηση κοινών αλλά και προνομιούχων μετοχών.

Αυτό σημαίνει πως δύσκολα οι τραπεζίτες θα χάσουν τον έλεγχο των πιστωτικών τους ιδρυμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις σκληρές διαπραγματεύσεις και την στάση της τρόικας, επισήμανε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης για τις διαπραγματεύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης παραδέχθεκε ότι η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με εργαλεία που δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε :

«Yπάρχει ένα κείμενο, το οποίο έχει κυκλοφορήσει από την πλευρά της τρόικας, το οποίο θέτει ως ζήτημα προς συζήτηση όχι την χρήση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αλλά προτείνει τη χρήση νέων εργαλείων τα οποία μπορούν να δώσουν το δικαίωμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει αυτά τα εργαλεία τα οποία ενδεχομένως να είναι ομόλογα μετατρέψιμα χωρίς δικαίωμα ψήφου και με τα οποία θα μπορέσει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτό όμως είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση Παπαδήμου δια του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις αλλά βεβαίως και σε αγαστή συνεργασία με τα 3 κόμματα δεν έχει ενδώσει δεν έχει καταλήξει κάπου και αυτή την στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις έχοντας όμως πάντοτε στο νου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και να πετύχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης από τα χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε για την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος».

O κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «έχουμε το δόγμα : όταν υπάρχουν κέρδη, ιδιωτικοποιούνται και όταν υπάρχουν ζημιές, κοινωνικοποιούνται».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή