Εργασιακά: Τι θα ισχύσει για τις υπερωρίες των εργαζομένων - Πώς θα γίνει η αναπλήρωση των ωρών
Μία νέα εργασιακή πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι - Τι προβλέπει η τελική διάταξη για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε καραντίνα προληπτικά για 7 ή 14 ημέρες.
Εκ περιτροπής απασχόληση, αναστολή συμβάσεων εργασίας, τηλεργασία και μισές αποδοχές, είναι το νέο σκηνικό που δημιουργεί ο κορονοϊός.
Σε όλο αυτό το «εκρηκτικό» σκηνικό έρχεται να προστεθεί και μία άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Προληπτική καραντίνα εργαζομένων: Μία ώρα υπερωρία τη μέρα για την αναπλήρωση του 50%
- Αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου ισχύει η διάταξη για την αναπλήρωση του εργάσιμου χρόνου της προληπτικής καραντίνας, για όποιον εργαζόμενο μένει σε περιορισμό για 7 ή 14 ημέρες σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και δεν μπορεί να τεθεί σε τηλεργασία.
- Η τελική διάταξη του υπουργείου Εργασίας στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα για τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, προβλέπει πως:
- Ο εργαζόμενος υποχρεούται μετά την λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στη δουλειά να αναπληρώσει με μη αμειβόμενη υπερεργασία τις μισές εργάσιμες ώρες – δηλαδή το 50% –της προληπτικής καραντίνας
- Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασία μιας ώρας ημερησίως, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου και σε άλλες εργάσιμες ημέρες χωρίς συγκεκριμένο όριο στον χρονικό ορίζοντα αναπλήρωσης (η αρχική διάταξη όριζε πως η αναπλήρωση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου).
Σύμφωνα με την διάταξη προβλέπονται τα εξής:
Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό 7 ή 14 ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:
- να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή
- εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
- Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.
- Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.
Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Οι κρίσιμες ημερομηνίες στις 9 και στις 25 Σεπτεμβρίου