ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr: Αυτές οι αλλαγές έρχονται στις υπερωρίες

Νέα δεδομένα για το πώς θα πληρώνονται πλέον οι υπερωρίες περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προγραμματίζεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μιλά στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές στα εργασιακά που θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα.

«Η κυβέρνηση προχωρά στην απόλυτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με κύριο γνώμονα τη συμπίεση των αμοιβών και την εντατικοποίηση της εργασίας» τόνισε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η όποια αύξηση της ανταγωνιστικότητας όπως έχει αποδειχθεί δεν επιτυγχάνεται με την περαιτέρω συμπίεση των μισθών. Αυτό το ζήσαμε άλλωστε όλη τη μνημονιακή περίοδο» είπε και πρόσθεσε «Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η στήριξη των μισθών κρίνεται απαραίτητη καθώς επηρεάζει δραστικά την κατανάλωση».

Θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

«Η ευελιξία και η μείωση του κόστους των υπερωριών, βρίσκονται στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια καταπολέμησης της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Οι περισσότερες εξ αυτών, άλλωστε, περιγράφονται και στην «Έκθεση Πισσαρίδη», που δημοσιεύτηκε, πριν από μερικές μέρες.

«Χαρακτηριστικά στην Έκθεση, αναφέρεται, σε σχέση με τις υπερωρίες ότι, «η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα» και επίσης ότι «το κόστος των υπερωριών είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ» διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Οι 7 αλλαγές που προωθούνται σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα

Ερωτηθείς ο κ. Τεμπνέρας για το πώς θα πληρώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων είπε:

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται:

1.Να δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα (δηλαδή να γίνεται συμψηφισμός υπερωριών), με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί, μόνο για σοβαρό λόγο.

2.Να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών και υπερεργασίας, ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών, ανά εξάμηνο(σήμερα είναι 48). Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου, θα καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια, για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους, που δεν θα δικαιούται υπερωρίες για να μην υπάρχουν αμφισημίες.

3.Να υπάρξει αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερεργασίας, που αμείβεται φθηνότερα απ’ ότι η υπερωρία.

3.Να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχει πρόσβαση, σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

4.Να προωθηθεί, η ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών, για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα, για τη διεξαγωγή απεργίας. Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη, που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

5.Να προβλεφθεί, η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων, για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, αλλά και εργοδοτών.

6.Να προωθηθεί, το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Η πιλοτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, σε μεγάλες επιχειρήσεις, με την καθολική εφαρμογή της, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου, με ψηφιακές επιλογές σε πραγματικό χρόνο.

7.Τέλος σχεδιάζονται και αναμόρφωση των αδειών στα συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ πληροφορίες λένε ότι, θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στα θέματα των αποζημιώσεων απολύσεως, με στόχο να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις και στον τομέα αυτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ιανός»: Δραματική η κατάσταση στην Καρδίτσα - 40 εγκλωβισμένοι στην Οξυά