Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Δείτε μέχρι πότε μπορείτε να τις υποβάλετε αίτηση
Η Κυβέρνηση παρατείνει έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.
Αναφερόμενος στην απόφαση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση παρατείνει έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α' κατοικία.
Πρόγραμμα που αφορά τη στήριξη με κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης δανείου σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 9 μηνών.
Πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πέτυχε!
Συγκεκριμένα, μέσα σε 58 ημέρες, δηλαδή από 3 Αυγούστου μέχρι 29 Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις.
Στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης, μέσα σε 13 μήνες, υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις.
Συγκρίνοντας τα 2 προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ υποβλήθηκαν 18 φορές περισσότερες αιτήσεις, στο 1/6 του χρόνου.
Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, έγκαιρα και αποτελεσματικά, οι οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν είτε από την υγειονομική κρίση του Covid-19, είτε από τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν πλήξει αρκετούς Νομούς στην Ελληνική Επικράτεια».
Αναλυτικά στις περιπτώσεις αιτούντων του άρθρου 75 του ν. 4714/2020 (Α' 148) για τους οποίους:
α) Δεν προκύπτει φορολογητέα αξία του ακινήτου που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 (Α' 287), λόγω του ότι εξαιρούνται δυνάμει ειδικών διατάξεων από την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων από τα οποία προκύπτει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ή
β) το εμπράγματο δικαίωμα του ακινήτου που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία αποκτήθηκε εντός του έτους 2020,
για την υποβολή της αίτησης του άρθρου 75 του ν. 4714/2020 (Α' 148) ο αιτών οφείλει να προβεί στην καταχώριση του εμπράγματου δικαιώματος στη Φορολογική Διοίκηση, υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση του έντυπου Ε9 και στη συνέχεια να καταχωρίσει στην αίτηση του άρθρου 75 τα ακριβή στοιχεία του ακινήτου, καθώς και να δηλώσει την αντικειμενική αξία αυτού, όπως αυτά προκύπτουν από τον σχετικό τίτλο κτήσης του, τον οποίο και οφείλει να μεταφορτώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του άρθρου 74.
Στις περιπτώσεις όπου στον σχετικό τίτλο κτήσης δεν αναγράφεται για οποιοδήποτε λόγο η αντικειμενική αξία του ακινήτου, κατά τα ανωτέρω, ο αιτών οφείλει να επισυνάψει στην αίτησή του, έντυπο Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτου (ΑΠΑΑ) υπογεγραμμένο από συμβολαιογράφο, δυνάμει του οποίου υπολογίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου που δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη