FT Deutschland: Πολλοί στην Ελλάδα νοσταλγούν τη δραχμή
Σε δημοσίευμα, με τον τίτλο «Νοσταλγία για τη δραχμή», μιλούν πολίτες από την Αλεξανδρούπολη, που εκτιμούν ότι η ώρα της αποχώρησης από το ευρώ είναι πολύ κοντά, αφού οι διαρκείς περικοπές και το ακριβό ευρώ καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της ζωής.
Κρίσιμος μήνας, αναφέρει η εφημερίδα, είναι ο Μάρτιος. Την ίδια ώρα, πολλοί επιχειρηματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό περιμένουν την επαναφορά της δραχμής, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αφού το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σχεδόν στο μισό έναντι του ευρώ.
Σε πρόσφατη έκθεσή της Citigroup, οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυξήθηκαν στο 50%. Ωστόσο λίγοι μπορούν να φανταστούν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα συμβεί.
Πολλοί εκ των πολιτών μίλησαν στο συντάκτη του δημοσιεύματος και υποστηρίζουν ότι είναι μπλόφα της ΕΕ για να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε νέες περικοπές δαπανών.
Από την άλλη πλευρά, από το Νοέμβριο υπάρχουν Έλληνες που είχαν την πρόνοια να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες ήδη από το Νοέμβριο, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε την «καταστροφική ιδέα να ανακοινώσει δημοψήφισμα».
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε μελέτη για τις συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή, μια κίνηση που αποτελεί μέρος του ψυχολογικού παιχνιδιού της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Τραγική ειρωνεία; Όταν η Ελλάδα άφησε τη δραχμή και υιοθέτησε το ευρώ, το 2001, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο νυν πρωθυπουργός, ο οποίος γνώριζε για την παραποίηση των στοιχείων στον προϋπολογισμό.
Συνεργάτες του κ. Παπαδήμου εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας. ««Δεν είναι σαφές, αν βλέπουμε την τελευταία σοβαρή προσπάθεια των Ευρωπαίων να σώσουν την Ελλάδα ή το πρώτο βήμα για να την ωθήσουν εκτός ευρωζώνης», δηλώνει κυβερνητική πηγή.
Παρά την καταστροφολογία των τελευταίων ημερών, μια δασκάλα, η Πηνελόπη, ρίχνει ευθύνες για πρόκληση τρόμου εις βάρος των πολιτών στα ΜΜΕ, καθώς εκτιμά ότι τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα έχει και θετικές πλευρές, αφού η Ελλάδα θα αναγκαστεί να παράγει.
«Δεν υπάρχει μέλλον με το ευρώ. Εάν ένα κράτος δεν ελέγχει την νομισματική του πολιτική, δεν ελέγχει τίποτε», υποστηρίζει.