Μας απειλούσε με πτώχευση η Μέρκελ!
«Ή θα πάτε στο Eurogroup με συμφωνία ή χρεοκοπείτε» ήταν το νέο τελεσίγραφο της Άνγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, κι ενώ εξελισσόταν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Η γερμανίδα καγκελάριος άσκησε έντονες πιέσεις στον κ. Παπαδήμο, ζητώντας ολοκληρωμένη πρόταση της Ελλάδας και υπογραφές των πολιτικών αρχηγών κάτω από το κείμενο της συμφωνίας. Επίσης, προειδοποίησε ότι μια κατάρρευση της Ελλάδας θα επηρεάσει και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Κάποια μέτρα είναι στα χαρτιά»
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», η Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τη χώρα μας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, παραμένουν στα χαρτιά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε... κατανόηση για τις διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε προς τους Έλληνες πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά και υφίστανται περικοπές χωρίς να είναι υπεύθυνοι για την κρίση, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020 είναι αδιαπραγμάτευτος.
«Οι εξαγγελίες δεν φέρνουν ανάπτυξη»
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, που ζήτησε πράξεις και όχι λόγια από την ελληνική πλευρά.
«Οι εξαγγελίες δεν φέρνουν από μόνες ανάπτυξη» διεμήνυσε ο Βεστερβέλε, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση λύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα».
Μάλιστα, ο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της και ως εκ τούτου ζητά από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της.
Τορπίλη στο Eurogroup
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε τέρμα στις προσδοκίες ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα άνοιγε το δρόμο προς τη νέα δανειακή σύμβαση.
«Η συμφωνία, απ' όσο καταλαβαίνω, δεν βρίσκεται σε στάδιο που να μπορεί να υπογραφεί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γενικές απαιτήσεις δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, καθώς οι όροι για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% μέχρι το 2020, περιορισμό των δανείων από τους επίσημους φορείς στα 130 δισ. ευρώ και έγκριση της Βουλής.