Εργασιακά: Το νέο μοντέλο για 8ωρο «α λα καρτ» και υπερωρίες
Αλλαγές σε βασικούς άξονες στον ιδιωτικό τομέα θα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να φέρει στη δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του τρέχοντος μηνός ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του επόμενου μηνός.
Κατάργηση της «Υπερεργασίας»
θα προβλέπεται κατάργηση του όρου και της έννοιας της «υπερεργασίας» και, παράλληλα, η αντικατάστασή της μόνο από τον όρο και την έννοια της «υπερωρίας».
Σημειώνεται πως, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, ως «υπερεργασία» ορίζεται κάθε επιπλέον μία ώρα εργασίας ανά ημέρα, με ανώτατο όριο τις 5 ώρες ανά εβδομάδα (σ.σ. 20 ώρες/μήνα). Η "υπερεργασία" αμείβεται με προσαύξηση 20% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Για την πραγματοποίηση της "υπερεργασίας" δεν χρειάζεται άδεια από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Από την άλλη μεριά, ως «υπερωρία» ορίζεται κάθε ώρα εργασίας μετά τις 9 ώρες ανά ημέρα, δηλαδή μετά το κανονικό 8ωρο συν 1 ώρα "υπερεργασίας" (σ.σ. η 10η, η 11η κ.λπ.). Κάθε ώρα υπερωριακής απασχόλησης αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ωρομισθίου.
Επίσης, υπάρχει ένα ανώτατο όριο στο πλήθος των υπερωριών σε ετήσια βάση στο επίπεδο των 120 ωρών (2 ώρες ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο).
Αντ’ αυτού, το σχεδιαζόμενο πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, θα προβλέπει τον ορισμό της ως "υπερωρίας" κάθε επιπλέον ώρας εργασίας πέραν του 8ώρου (της 9ης, της 10ης κ.λπ.). Ωστόσο, θα παραμείνει η υφιστάμενη διάκριση ως προς την αμοιβή της. Δηλαδή η 1η ώρα της υπερωριακής απασχόλησης (δηλαδή η 9η ώρα της ημερήσιας απασχόλησης) θα συνεχίσει να αμείβεται με προσαύξηση 20% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου, ενώ κάθε ώρα εργασίας μετά την 9η (δηλαδή η 10η, 11η κ.λπ.) θα συνεχίσει να αμείβεται με το 40% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.
Ανατροπές στο οκτάωρο - Υπερωρίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή
Εργαζόμενοι και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο. Στόχος είναι η καθιέρωση ενός νέου, ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς να θίγεται το θεσμοθετημένο 8ωρο και το 40ωρο.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.
Έτσι, θα επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο αυξημένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα (εφόσον εφαρμόζεται σύστημα 5ήμερης απασχόλησης) αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου, που είναι η περίοδος μειωμένης απασχόλησης. Αντί της μείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.
Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους 6 μήνες σε διάστημα 12 μηνών, που είναι η περίοδος αναφοράς.
Αύξηση πλαφόν υπερωριών
Επιπλέον, θα αυξηθούν τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο (90 ώρες το έτος) προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Με το νέο νομοσχέδιο, το πλαφόν των 120 ωρών θα αυξηθεί και θα ισχύσει ενιαία και στη βιομηχανία.
Σήμερα, η αμοιβή για τις υπερωρίες που υπερβαίνουν το ετήσιο πλαφόν των 120 ωρών ετησίως νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης είναι το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: