ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr για τηλεργασία: Tα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Σε ισχύ μπαίνουν σταδιακά τα νέα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού.
Ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».
Ο δικηγόρος κ. Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας – είτε αυτή είναι «κόκκινη», είτε είναι «κίτρινη» είτε «γκρι» – υποχρεούνται για τον μήνα Νοέμβριο να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.
«Με μοντέλο Αττικής κινείται ολόκληρη η χώρα όσον αφορά την επέκταση της τηλεργασίας στο σύνολο της Επικράτειας» είπε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με το άρθρο 235 του ν. 4727/2020 (Α' 184) είχε προβλεφθεί ότι, για εργαζόμενους επιχειρήσεων- εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, σε όποιες περιπτώσεις, η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.
«Με εξουσιοδοτική διάταξη είχε δοθεί η δυνατότητα χρονικής, ποσοτικής και
γεωγραφικής επέκτασης του μέτρου, σε όλη τη χώρα» επισημαίνει ο κ. Τεμπονέρας.
Ο νόμος προβλέπει ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας είναι δυνατόν:
α)η ισχύς του παρόντος να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να
επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας,
β) να διαφοροποιηθεί το ποσοστό και
γ) να καθορισθούν άλλα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του παρόντος.
Ο κ. Τεμπονέρας μας αναλύει τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, που υπεγράφη την Κυριακή το βράδυ:
1. Επιχειρήσεις-εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας υποχρεούνται για τον μήνα Νοέμβριο να εφαρμόσουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζόμενούς τους σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων. Η
εκτίμηση για το ποιες εργασίες μπορούν όντως να εκτελεστούν από τους
εργαζόμενους, μέσω τηλεργασίας, ανήκει καταρχήν στον εργοδότη(διευθυντικό
δικαίωμα), υπάγεται όμως σε μαχητό έλεγχο από πλευράς κατάχρησης του
δικαιώματος. Συνεπώς σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης, οι εργαζόμενοι
έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη
στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους(ΣΕΠΕ).
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης να
προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό πριν την έναρξη της εργασίας τους, συμπληρώνοντας το έντυπο 4.1 Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας Έντυπο Ειδικού Σκοπού της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
3. Σε κάθε περίπτωση παράβασης της συγκεκριμένης υποχρέωσης επιβάλλεται
πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας.
4. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εδρεύουν ή έχουν υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας προσαρμόζεται υποχρεωτικά για τον μήνα Νοέμβριο κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να
προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.
5. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 88/1999, καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.
6.Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.
Εξαιρούνται :
- τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
- τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
- οι φαρμακαποθήκες,
- οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
- οι ταχυμεταφορές.
«Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, που θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, αλλάζουν άρδην τον τόπο και τρόπο εργασίας εκατομμυρίων εργαζομένων» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο «σε εκκρεμότητα παραμένει, παρά την επέκταση του μέτρου, η νομική οριοθέτηση της τηλεργασίας και κυρίως η εξασφάλιση του δικαιώματος στην αποσύνδεση, που αναμένεται να έρθει στην βουλή, με σημαντική καθυστέρηση, στα τέλη του μήνα» υπογραμμίζει.
Ο κ. Τεμπονέρας κάνει λόγο για κενό ρύθμισης «μέχρι τότε οι τηλεργαζόμενοι, βρίσκονται σε κενό ρύθμισης, όσον αφορά το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, της παροχής του τεχνολογικού εξοπλισμού με μέριμνα του εργοδότη, των αδειών και επιδομάτων και φυσικά στα θέματα του ωραρίου, αδειών κλπ» τονίζει.
«Είναι προφανές ότι η επέκταση του μέτρου πρέπει να συνδυασθεί με την
δημιουργία ισχυρού πλαισίου προστασίας για τους εργαζόμενους, ώστε να
διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει, όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας» καταλήγει.
Αναστολές συμβάσεων
Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.
Το μέτρο των αναστολών εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, τόσο στις "κόκκινες" όσο και στις "κίτρινες" Περιφέρειες με 2 ταχύτητες :
Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή - σε "κόκκινες" ή "κίτρινες" περιοχές - μπαίνουν στις αναστολές συμβάσεων και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ για 30 ημέρες.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο - δηλαδή το 100% των μισθωτών του - σε αναστολή κατ αρχήν για τον Νοέμβριο.
Οι εργοδότες που πλήττονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους.
Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές ΗΠΑ 2020 - Αποτελέσματα Τραμπ: «Είναι μία μεγάλη νίκη»