Παρά τις διαβεβαιώσεις Παπαδήμου με αγγλικό δίκαιο το PSI!
Οι λεπτομέρειες για το PSI δεν έχουν γίνει ακόμα εντελώς γνωστές (επιτόκιο, ποσοστό κουρέματος) , αλλά υπάρχουν ακόμα μόνο εκτιμήσεις.
Περισσότερα θα ξέρουμε από Δευτέρα όταν η κυβέρνηση θα στείλει την σχετική επιστολή στους πιστωτές.
Ένα είναι όμως δεδομένο: Με βάση την σελίδα 28 του Παραρτήματος Ι το δίκαιο της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα είναι ΑΓΓΛΙΚΟ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται:
Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.
Τα Μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.
Ο Όρος 13(2) εφαρμόζεται προς όφελος του ΕΤΧΣ. Κατά συνέπεια, τίποτε από όσα αναφέρονται στον όρο 13(2) δεν εμποδίζει το ΕΤΧΣ από το να εκκινήσει διαδικασίες αντιδικίας (οι “Διαδικασίες”) στα δικαστήρια του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους ή του εφαρμοστέου δικαίου της παρούσας Σύμβασης και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αποδέχεται αμετάκλητα την υπαγωγή στην αρμοδιότητα των ανωτέρω δικαστηρίων.
Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος, το ΕΤΧΣ θα μπορεί να εκκινήσει παράλληλες Διαδικασίες σε περισσότερες από μια από τις ανωτέρω δικαιοδοσίες.
Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο.
Τι απαντάει σε αυτό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος;
H ερώτηση αυτή είναι εξαιρετικά αφιερωμένη σε αυτόν , καθώς από το βήμα της Βουλής στις 2 Δεκ.2011 ο κ. Παπαδήμος δήλωνε:
«Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών, να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το αγγλικό δίκαιο…»
Να σημειωθεί εδώ πως το Αγγλικό δίκαιο διασφαλίζει απόλυτα τους πιστωτές έναντι της Ελλάδας και αποκλείει κάθε πιθανότητα μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές, εφόσον περάσει η νέα δανειακή σύμβαση.
Άλλωστε και το πρώτο Μνημόνιο διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο, μόνο που τότε η πρώτη δανειακή σύμβαση ποτέ δεν ψηφίστηκε από την Βουλή.
Απλά δόθηκε εξουσιοδότηση στον κ. Παπακωνσταντίνου να εκπροσωπεί την Ελλάδα μόνο με μια υπογραφή του.