Ο Χρ. Σταϊκούρας για τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης

Στη διαβεβαίωση πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να στηρίξει την κοινωνία για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες με το μικρότερο κόστος, να στηρίξει την οικονομία ώστε να μην απωλέσει το «σφυγμό» και τη λειτουργικότητά της και να στηρίξει την αμυντική θωράκιση της χώρας και να διατηρήσει αποθέματα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 2ο DigiTalk του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
INTIME

Ο υπουργός ανέφερε πως έχοντας διασφαλίσει μια ισχυρότατη «δύναμη πυρός», τα 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συνεκτικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, για τη βέλτιστη παραγωγική αξιοποίηση και μόχλευση αυτών των κεφαλαίων.

«Οι προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση σχεδίου αφορούν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση των ανισοτήτων, την ενίσχυση της κοινωνικής αλλά και περιφερειακής συνοχής, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και την αναβάθμιση των υποδομών», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής επιβεβαιώνεται από οικονομικούς δείκτες και αναγνωρίζεται διεθνώς, από τους εξής:

  • Από τους εταίρους, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί, έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα, μεγάλο πακέτο μέτρων, ενώ επιπλέον επιβεβαιώνουν τη μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών.
  • Από τους επενδυτές, όπως επιβεβαιώνει, προσφάτως, η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από τη Microsoft στην Ελλάδα.
  • Από τις αγορές, αφού το κόστος δανεισμού της χώρας έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
  • Από τους καταθέτες, που σε αντίθεση με την κρίση του 2015, σήμερα αυξάνουν και δεν αποσύρουν τις καταθέσεις τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Από οικονομικούς δείκτες, όπως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που παρά τις πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της πανδημίας, παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
  • Από τους οίκους αξιολόγησης, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.