Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τους «μαύρου» χρήματος

Η αύξηση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς συγκαταλέγονται στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρηματοδοτηθούν από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τους «μαύρου» χρήματος
Pixabay

Στόχος είναι να επέλθει ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η πάταξη του παράνομου εμπορίου και η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ειδικό βάρος θα δοθεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε επιλεγμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί για την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας σειράς έργων που εστιάζουν στην ψηφιοποίηση κρίσιμων τομέων του συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την αύξηση της διαφάνειάς του.

Μέσω της εφαρμογής αυτών των δράσεων εκτιμάται πως θα επιτευχθεί ενδυνάμωση των κυβερνητικών εργαλείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσω της καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω της ενίσχυσης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς και μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την διαχείριση των ελέγχων και της δημιουργίας Σταθμών Ελέγχων.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η φιλόδοξη κυβερνητική ατζέντα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης, η οποία περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων στοχευμένες στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης (ειδικά τμήματα, JustStat, αλλαγές στην οργανωτική δομή των δικαστηρίων). Δεύτερον, τη ψηφιοποίηση, ήτοι ηλεκτρονική δικαιοσύνη (αναβάθμιση των συστημάτων τήρησης αρχείων, επέκταση πληροφοριακών συστημάτων και δεξιοτήτων και ψηφιακών δεξιοτήτων για δικαστές και δικαστικό προσωπικό). Τρίτον, την αναβάθμιση των υποδομών, ήτοι στοχευμένες επενδύσεις σε κτίρια και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου δομών.