Στις 4 Δεκεμβρίου «η ώρα της αλήθειας» για το ΑΕΠ
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών η ελληνική οικονομία αναμένεται να κλείσει το 2020 με ύφεση στην περιοχή του 10%-11% (τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ: -0,7% στο πρώτο τρίμηνο, -14% στο δεύτερο, +7,5% στο τρίτο και -6% στο τέταρτο τρίμηνο). Το πόσο ορθές είναι αυτές οι προβλέψεις θα καταδειχθεί την Παρασκευή οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.
Ο τομέας των υπηρεσιών που σχετίζεται με τον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο σημείο ευπάθειας για την ελληνική οικονομία και η μετάβαση προς την ανάκαμψη θα μπορούσε να βοηθηθεί το 2021 από την εισροή των επιχορηγήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων. Τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να λειτουργήσουν ως επιταχυντής ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αλλά και η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών. Αν αυτό συμβεί τότε η ανάπτυξη του 2022 θα ξεπεράσει αυτήν του 2021, το οποίο ίσως αποτελέσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα προετοιμαστεί για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.
Το ποσοστό των επιχορηγήσεων ως προς το ΑΕΠ, που εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (10,3%). Το ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον και η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης που θα δημιουργηθεί από τη σημαντική ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία, την επόμενη τριετία, μέσω του «Next Generation EU» και η αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας.