Γιατί το ράλι στα Χρηματιστήρια έχει προοπτικές- Η ελκυστικότητα των μετοχών και τα χαμηλά επιτόκια
Όπως ανάφερε, αυτό συμβαίνει διότι ένας δείκτης που αποκαλείται Excess CAPE Yield (ECY) θέτει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου σε ακόμη καλύτερη προοπτική.
Όπως εξήγησε, ο κυκλικά προσαρμοσμένος λόγος τιμής προς κέρδη (cyclically adjusted price/earnings - CAPE), ο οποίος καταγράφει την αναλογία της πραγματικής τιμής μετοχής (προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό) προς τον δεκαετή μέσο όρο των πραγματικών κερδών ανά μετοχή φαίνεται να προβλέπει μακροπρόθεσμες αποδόσεις σε πέντε περιοχές με επιρροή στον κόσμο.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει η πανδημία COVID-19 – και μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα με την έλευση αποτελεσματικών εμβολίων. Ωστόσο, μια βασική ένδειξη του δείκτη ECY είναι ότι επιβεβαιώνεται η σχετική ελκυστικότητα των μετοχών, ιδίως δεδομένης μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων», αναφέρεται στο άρθρο του Σίλερ.
Κατά τον ίδιο οι αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να αυξηθούν και οι αποτιμήσεις των μετοχών μπορεί επίσης να πρέπει να επαναρρυθμιστούν παράλληλα με τις αποδόσεις. Όμως, σήμερα, παρά τους κινδύνους και τους υψηλούς δείκτες CAPE, οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο δεν είναι τόσο παράλογες όσο πιστεύουν ορισμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο CAPE δείχνει μια υπερτιμημένη αγορά σχεδόν αδιάκοπα από το 2010. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια βιομηχανία ακαδημαϊκών και τμημάτων έρευνας επενδυτικών εταιρειών που είτε απορρίπτουν τον CAPE, είτε τον προσαρμόζουν με διάφορους τρόπους, για να δείξουν πως η αγορά δεν είναι τελικά τόσο υπερτιμημένη.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες επενδυτές που χρησιμοποιούν τον CAPE ως εργαλείο αποτίμησης αποδέχονται πως ο CAPE είναι απλά ένα μέτρο αποτίμησης και πως οι κεφαλαιακές ροές κατευθύνουν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της αγοράς με πολύ πιο ισχυρό τρόπο σε σχέση με την αποτίμηση.