Μόντι: Με υπερβολική σκληρότητα αντιμετωπίζεται η Ελλάδα

Τη σκληρότητα των δανειστών έναντι της Ελλάδος καυτηρίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Μόντι: Με υπερβολική σκληρότητα αντιμετωπίζεται η Ελλάδα
2'

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο Μάριο Μόντι τόνισε: «Μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα υπερβολική και μάλλον είναι», ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Βέβαια, ο Μόντι έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα επί χρόνια, οι οποίες, όπως είπε «κατάρτιζαν έναν πλήρη κατάλογο των χειρότερων πρακτικών στην Ευρώπη». Μεταξύ αυτών η διαφθορά, ο νεποτισμός, η έλλειψη ανταγωνισμού, οι παρατυπίες σε κρατικές συμβάσεις και η φοροδιαφυγή.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παραποίηση κατά το παρελθόν των εθνικών στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας για την απόκρυψη των πληγών του ελληνικού χρέους από τους εταίρους στην ΕΕ.

Δεν πρέπει να τιμωρηθεί η Αθήνα

Παρά τα προβλήματα, ο Μόντι ζήτησε να μην τιμωρηθεί η Ελλάδα και να μην αποκλειστεί από την ευρωζώνη, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι διάσπασης του ενοποιητικού εγχειρήματος.

«Δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε το ευρώ να γίνει ένας παράγοντας διάσπασης και διαχωρισμού μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι σημαντικό «να περιλαμβάνει, όχι να αποκλείει».

Η κρίση γέννησε μνησικακίες

Λόγω της κρίσης, ανέφερε ο Μόντι, γεννήθηκαν «πολλές μνησικακίες», ενώ κέρδισαν έδαφος πολλά στερεότυπα. «Η κρίση δίχασε τους Ευρωπαίους ανάλογα με τη στάση τους και την Ευρώπη μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών. Θα πρέπει αυτά να τα απαρνηθούμε κατηγορηματικά», σημείωσε.

«Δύο κεντρικά κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία, αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και της περιορισμένης αξιοπιστίας του», υπενθύμισε ο Μόντι αναφερόμενος στο 2003, όταν με τη συνέργεια της Ιταλίας, Βερολίνο και Παρίσι «προτίμησαν να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στα άλλα κράτη μέλη προκειμένου να τσακίσουν αυτόν τον μηχανισμό του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων».

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες (γι' αυτήν την κρίση) βαρύνουν το ίδιο το κέντρο με την περιφέρεια», επισήμανε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή