Σταϊκούρας: Πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2021
Στους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδος που έχει σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Econοmist για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο υπουργός εστίασε στην «πράσινη μετάβαση», τη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους και την αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ψηφιακή μετάβαση, ήτοι σε επενδύσεις σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να επιτευχθεί μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν τα υπουργεία, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις ενέργειες για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων επενδύσεων με δράσεις υπέρ της ενίσχυσής τους και της διαφάνειάς τους, αλλά και στη κοινωνική συνοχή, ήτοι σε παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Κατά τον κ. Σταϊκούρα μέσα στο 2021 θα αξιοποιηθούν πόροι ύψους 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω ώριμων έργων όπως η απολιγνιτοποίηση και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου.
«Η Ελλάδα θα προωθήσει μέσω του Ταμείου μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται, αντανακλώντας και τους στόχους που θέτει η ΕΕ», είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως το αναπτυξιακό αποτύπωμα αυτών των παρεμβάσεων το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ.
O πρόεδρος του EuroWorking Group Tuomas Saranheimo μιλώντας στη συζήτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε όφελος όλων των κρατών μελών, αναγνωρίζοντας πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες. «Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σχέδιο που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Δεν είναι ένα εργαλείο δημοσιονομικής επέκτασης αλλά σταθεροποίησης», είπε.
Για την Ελλάδα τόνισε ότι τα χρήματα που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πολλά και πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Δεν είναι συχνά κοινωνικά δημοφιλείς», σημείωσε.
Τοποθετούμενος στη συζήτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι με τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% μεσοπρόθεσμα και 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Ανέφερε ότι το μέγεθος των κονδυλίων μαζί με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2020-2027 και τις αγροτικές επιδοτήσεις φτάνει τα 70 δισ. ευρώ και σημείωσε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας θα είναι παρών με την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να την υποστηρίξει.
Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης παρουσίασε πέντε διαφορετικά παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στους τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης.
Ξεκινώντας με την πράσινη μετάβαση στην οποία κατανέμεται το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναφέρθηκε στα σχέδια αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων.
Για την προστασία της βιοποικιλότητας ανέφερε ότι επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της πανίδας και χλωρίδας, ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των προστατευμένων περιοχών με στόχο την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων εντός αυτών, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου διαδρομών και μονοπατιών κ.α.
Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας. Σε αυτόν ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G. Όπως επεσήμανε ο κ. Πατέλης, η μεταρρύθμιση είχε ήδη δρομολογηθεί και σε μία εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό αναμένεται να διοχετευθούν κατά 25% στο καινοτόμο fund Φαιστός που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές που βασίζονται στο δίκτυο 5G. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5ης γενιάς στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.
Από τον τρίτο πυλώνα που εστιάζει στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ο κ. Πατέλης επέλεξε να αναφερθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και διαδικασία πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες.
Τέλος ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού επικεντρώθηκε σε δύο ακόμη έργα που συγκαταλέγονται στον 4ο και τελευταίο πυλώνα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέες που θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες κόβουν οι επιχειρήσεις.
Η δεύτερη στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων. Αφορά τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα που καθιστούν εύκολα προσβάσιμα μνημεία σε άτομα με αναπηρία ή συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όραση ή ακοής.