Διπλό μέτωπο με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο για την κυβέρνηση το 2021 – Η νέα προειδοποίηση του ΔΝΤ

Η διαχείριση της πανδημίας το 2021 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς εκτός από τον έλεγχο των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα πρέπει να τρέξει ένα πρωτόγνωρο σε μέγεθος πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.
AP

Ίδιες προκλήσεις άλλωστε θα αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες. Σε αυτή τη βάση το ΔΝΤ απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να αποσυρθούν πολύ νωρίς διότι αυτό θα είναι επιζήμιο για την οικονομική ανάπτυξη.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο και στην οποία εξετάζει τις επιπτώσεις από μια πιθανή πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης, το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν επιζήμια με πολλούς τρόπους. Η έρευνα του ΔΝΤ κάλυψε ένα δείγμα δεδομένων που συνελέγη στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 από 25 αναπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και από 21 αναδυόμενες και μεσαίου εισοδήματος οικονομίες.

Αν και το ΔΝΤ αναφέρει πως η επέκταση των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού θα οδηγούσε σε υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος και θα αύξανε τον κίνδυνο να καταστεί μη βιώσιμο το χρέος, ωστόσο προειδοποιεί πως η πρόωρη απόσυρση των μέτρων θα διατάρασσε την εξομάλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων και θα έβλαπτε την οικονομική ανάκαμψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα αντιδρούσαν αρνητικά σε μια ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης ειδικά στην περίπτωση που δεν είχαμε σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Ακόμη, κατά το Ταμείο η απόσυρση της στήριξης θα έπληττε περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις και ενδεχομένως να προκαλούσε κοινωνικές εντάσεις.

«Μπορεί να μην είναι σοφό να αποσύρουμε τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης όταν η οικονομία δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ και σημειώνεται πως ακόμη και όταν ότι δεν θα υπάρχουν νέα κύματα της πανδημίας , τα σημάδια που θα αφήσει πίσω της η κρίση δεν θα επιτρέψουν να επέλθει μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, ειδικά εάν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν πολύ νωρίς.

Κατά το ΔΝΤ, ακόμη και όταν οι συνθήκες εξομαλυνθούν και εκλείψει ο κίνδυνος της πανδημίας είναι «ύψιστης σημασίας» να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο που θα γνωστοποιεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποσύρει τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και το οποίο θα ξεκαθαρίζει πως αυτά θα επανέλθουν σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημικής κατάστασης ή της οικονομικής ανάκαμψης.

«Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα επιτύχει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ σύνεσης, ευελιξίας και αξιοπιστίας του πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα και το εμβόλιο

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και πως το 2021 θα δρομολογήσει πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Μέρος των παρεμβάσεων αυτών θα χρηματοδοτηθούν από τα 5,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τα 12 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο «πνεύμα» των συστάσεων του ΔΝΤ και δεν διαφαίνεται μια πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης το 2021.

Αυτό άλλωστε θα ήταν εξαιρετικά απίθανο δεδομένου ότι μέσα στο 2021 θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρωτοφανούς μεγέθους πρόγραμμα εμβολιασμών που θα περιλαμβάνει περισσότερους από 7,7 εκατομμύρια πολίτες και το οποίο θα απαιτήσει χρόνο.

Ακόμη και εάν είχαμε διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί γινόντουσαν και τις 365 ημέρες του 2021 για να εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού – όσοι είναι πάνω από 18 έτη- θα έπρεπε κάθε ημέρα να προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμού 21.100 πολίτες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer υιοθετεί ένα δοσολογικό σχήμα δυο δόσεων, αυτό θα σήμαινε πως για να ολοκληρώνονταν οι εμβολιασμοί μέσα στο 2021 θα έπρεπε να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα καθημερινά 42.191 πολίτες, δηλαδή όσος είναι ολόκληρος ο πληθυσμός της Κοζάνης!