Έκθεση καταπέλτης για το «ξέπλυμα» χρήματος στην Ελλάδα – Τι αποδεικνύει η υπόθεση Folli Follie

«Πολύ αργά , πολύ λίγο». Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Είτε αφορά σε μεγάλα σκάνδαλα όπως αυτό της Folli Follie, είτε αφορά σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Είναι ενδεικτικό πως το fund Quintessential Capital Management (QCM) ξεσκέπασε τον μηχανισμό παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie στις 4 Μαΐου 2018 και οι διώξεις για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ασκήθηκαν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργούς της στις 7 Δεκεμβρίου 2018, ήτοι οκτώ μήνες μετά. Ο κ. Δραγάτσης είχε τον Οκτώβριο του 2018 προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του ΔΣ της Folli Follie, ενώ το Νοέμβριο του 2018 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε δεσμεύσει τα ακίνητα της οικογένειας και της εταιρείας. Ωστόσο, από το Μάιο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2018 η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων και όλο το χρόνο για να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αλλά ο συνολικός χρόνος που δόθηκε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Χαρακτηριστικό της κωλυσιεργίας είναι πως παρήλθαν 28 μήνες, ώστε με σύμφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να κριθούν προφυλακιστέοι οι επί σειρά ετών επικεφαλής της Folli Follie, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αυτή την αδυναμία στην επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα και ειδικά σε ξέπλυμα χρήματος εντοπίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραδόθηκε προ ημερών στην ελληνική πλευρά. Η έκθεση που είναι κυριολεκτικά «κόλαφος» ξεγυμνώνει αδυναμίες των φορέων που εμπλέκονται στη καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην Ελλάδα, από την ΑΑΔΕ έως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την Τράπεζα της Ελλάδος έως και την Αρχή για το Ξέπλυμα.

Η εν λόγω έκθεση θα απασχολήσει σήμερα τις εργασίες της Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος, καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να απαντήσουν με σχόλια στο Συμβούλιο της Ευρώπης έως τις 11 Ιανουαρίου.

Στη βάση αυτή η Εθνική Επιτροπή Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος θα εξετάσει την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Ξέπλυμα Χρήματος και θα ενημερωθεί για τις αναλυτικές εκθέσεις των φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος, ήτοι για τις δραστηριότητες, τις κανονιστικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους τους, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί και την αξιολόγηση των υπόχρεων προσώπων, καθώς και τα μέτρα ή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από αυτές.

Να σημειωθεί πως η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αξιολόγηση της ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας για το ξέπλυμα στην Ελλάδα, διαπιστώνει μεγάλες αδυναμίες στο επίπεδο επιβολής των κυρώσεων. Η πλέον ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επιβάλλει κυρώσεις, αλλά επανορθωτικές πράξεις επιβάλλοντας διορθωτικά μέτρα στις εποπτευόμενες οντότητες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αυτά τα διορθωτικά μέτρα είναι επαρκή για να διασφαλίσουν ότι οι εποπτευόμενες οντότητες λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εντοπισμένων ελλείψεων.

Το 2020, έχουν επιβληθεί 11 τέτοια διορθωτικά μέτρα σχετικά με ευρήματα που εντοπίστηκαν το 2019. Το 2019 δεν επιβλήθηκε κανένα, το 2018 υπήρξε μ’ιια τέτοια παρέμβαση και το 2017 δύο.

«Δεδομένου του συνολικού αριθμού των επιθεωρήσεων που διενήργησε η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2017 (36 επιτόπιες και 394 εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις) ο συνολικός αριθμός των διορθωτικών μέτρων (14 συνολικά) φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλός για να δείξει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στα πιστωτικά ιδρύματα για ξέπλυμα χρήματος μπορούν να θεωρηθούν αποτρεπτικά, ενώ υπογραμμίζει πως δεν γίνεται επαρκής χρήση των κυρώσεων για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ελεγκτές, λογιστές, φορολογικούς συμβούλους, κτηματομεσίτες και εμπόρους αγαθών υψηλής αξίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ανακοινώνονται αυστηρά μέτρα για την μετακίνηση τα Χριστούγεννα