Δικαίωμα προαίρεσης για το 21% της ΕΛΒΟ απέκτησε το Δημόσιο

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του πλειοδότη του διαγωνισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, ήτοι της κοινοπραξίας Naska Industries - SK Group Ltd, Plasan Sasa Ltd και Αριστείδη - Ανάργυρο Γλύνη, για το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετάσχει μελλοντικά με ποσοστό μέχρι 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συμφωνία πώλησης της ΕΛΒΟ έχει καταστεί εξαιρετικά ευνοϊκή για τους Ισραηλινούς επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του πλειοδοτικού διαγωνισμού προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που «σβήνουν» μεγάλες υποχρεώσεις της ΕΛΒΟ προς όλους τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου .

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Μάρτιο του 2020 ο εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής διαγωνισμού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδείχθηκε ως πλειοδότης η κοινοπραξίας Naska Industries - SK Group Ltd, Plasan Sasa Ltd και Αριστείδη - Ανάργυρο Γλύνη, καταθέτοντας προσφορά 3 εκατ. ευρώ.

Το business plan που κατέθεσαν οι Ισραηλινοί στον σχετικό διαγωνισμό προβλέπει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνει και συντήρηση οχημάτων αλλά και εξαγωγές.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει ότι το Δημόσιο εκτός από το τίμημα της αγοράς για την ΕΛΒΟ, θα εισέπραττε πάνω από 25 εκατ. ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ είχε διατυπωθεί η εκτίμηση πως συνολικά στα δημόσια ταμεία θα εισέρρεαν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου από τη λειτουργία της εταιρείας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προ εβδομάδων ψήφισε τροπολογία στη Βουλή που καθιστά την είσπραξη των οφειλών της ΕΛΒΟ προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές και εν γένει προς τους πιστωτές της αδύνατη.

Η τροπολογία αυτή ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ΑΕ δεν εφαρμόζεται το στάδιο πρόσκλησης αναγγελίας απαιτήσεων προς ικανοποίηση των πιστωτών, στην περίπτωση που μετά την πώληση της επιχείρησης (στο σύνολό της ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων αυτής), το πλειστηρίασμα δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη της κρατικής επιχορήγησης που έχει λάβει η εταιρεία.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της τροπολογίας αυτής απαλλάσσει τους νέους ιδιοκτήτες της ΕΛΒΟ από μια σειρά από βάρη, συμπεριλαμβανομένων και απαιτήσεων του Δημοσίου.

Αλλά το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί μόνον για να κλείσει τις τρύπες του παρελθόντος, αλλά πιθανότατα θα βάλει το χέρι στην τσέπη και στο μέλλον. Με τη σημερινή συμφωνία το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα προαιρέσεως να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο τη ΕΛΒΟ στο μέλλον με την απόκτηση έως ποσοστού 21% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή που δεν είναι γνωστή, καθώς θα προσδιορισθεί όταν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης.