Συντάξεις: Αυξήσεις έως 80% για 100.000 συνταξιούχους - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ο νόμος Βρούτση θα εφαρμοστεί έως τον Απρίλιο – με αναδρομικότητα από τη 1//10/2019 – με καθυστέρηση ενός έτους και τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν αποκλειστικά όσους έχουν από 30 έτη συντάξιμα έτη.
Ειδικότερα εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό (αυξήσεις των αναδρομικών κύριων συντάξεων από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης και έως 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου) η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης.
Η ρύθμιση αυτή αφορά σε όσους ασφαλισμένους υποβάλλουν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού το 2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν ( ή έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί ) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη από το γενικό ασφάλιστρο του 20%. Η προσαύξηση στη σύνταξη γίνεται με έναν ετήσιο συντελεστή που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφορά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές δηλαδή ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου πόρου των συντάξιμων αποδοχών.
Για παράδειγμα , παλαιοί ασφαλισμένοι ( πρώτη ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ –τραπεζών πλήρωναν μέχρι 31/12/2015 εισφορές άνω του 30%. Πάντως επισημαίνεται ότι το ποσό της κύριας σύνταξης , στις περιπτώσεις τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων δεν μπορεί να ξεπερνά το νέο πλαφόν ήτοι τις 4.608 ευρώ ( μεικτά ) –δηλαδή 3.725 καθαρά - που αντιστοιχεί στο 12 πλαίσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.
Παράλληλη σύνταξη
Όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2016 και διαφορετικά τα έτη από το 2017 και μετά. Συγκεκριμένα, βάσει των αλλαγών που επέφερε σε όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε πάνω από δύο Ταμεία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ( νόμος Βρούτσης ) η εγκύκλιος ορίζει ότι διαστήματα που έχουν διανυθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ θεωρούνται διακριτοί ,αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης.
Επίσης σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλο για το διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ισχύει προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.
Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές και δικαιούνται την προσαύξηση σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» είναι οι εξής:
- Ασφαλισμένοι στον πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ
(εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, εργαζόμενοι ΕΛΤΑ, εργαζόμενοι ΟΣΕ) - Ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ
(εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ) - Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΠ-ΕΤΕ
(εργαζόμενοι στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας) - Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑΥ
(που κατέβαλλαν την εισφορά μονοσυνταξιούχου) - Ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
(που κατέβαλαν εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Παροχών) - Ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΕΕ
(που κατέβαλαν εισφορές σε προαιρετικές κατηγορίες) - Ασφαλισμένοι παράλληλα σε δύο φορείς ασφάλισης για διαφορετική αιτία
( π.χ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ)
Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασφαλισμένος κατέβαλε εισφορές άνω του 20% τόσο μεγαλύτερη προσαύξηση δικαιούνται.
Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.