Μεγάλες προκλήσεις για το τουρισμό της ευρωζώνης βλέπει για το 2021 η ΕΚΤ
Η μελέτη που αναλύει τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδεικνύει την Ελλάδα ως τη χώρα της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ιδιωτικής (τουριστικής) κατανάλωσης, ως απότοκο των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ ο τουρισμός λειτούργησε το 2020 ως δίαυλος ενίσχυσης του σοκ της πανδημίας σε χώρες που είναι καθαροί εξαγωγείς ταξιδιωτικών υπηρεσιών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, και η Πορτογαλία, καθώς βίωσαν απότομη συρρίκνωση της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης. Αντιθέτως, οι περιορισμένες τουριστικές μετακινήσεις λειτούργησαν και ως δίαυλος απόσβεσης κραδασμών σε χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς ταξιδιωτικών υπηρεσιών όπως η Γερμανία.
Αλλά και για το 2021 η ΕΚΤ είναι προσεκτική στις προβλέψεις της , καθώς διαπιστώνει πως μια σειρά από πρόδρομοι δείκτες δείχνουν συνεχιζόμενη επιδείνωση του τουριστικού τομέα.
Λόγω των απαγορεύσεων ταξιδιών, των περιορισμών στις μετακινήσεις και των νέων lockdown τα ταξίδια έχουν μειωθεί και το πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδρά έντονα στις μελλοντικές κρατήσεις. Είναι ενδεικτικό πως η μελέτη της ΕΚΤ δεν κάνει καμία αναφορά στις επιπτώσεις του εμβολιασμού στην ψυχολογία των τουριστών, καθώς είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Αντιθέτως αναφέρει πως μελλοντικοί δείκτες, όπως οι νέες παραγγελίες στους τομείς του τουρισμού και της αναψυχής μειώθηκαν ξανά μετά τον Νοέμβριο, παραμένοντας σε τροχιά συρρίκνωσης.
Η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών του κλάδου φιλοξενίας καις στέγασης παραμένει επίσης πολύ χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, όπως υποδηλώνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται η μελέτη.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ η πληρότητα των πτήσεων από τα αεροδρόμια των χωρών της ευρωζώνης ανέρχεται στο 25% περίπου των επιπέδων που ήταν πριν την πανδημία του κορωνοϊού.