Τριετές στοίχημα για την ευρωζώνη η δημοσιονομική εξισορρόπηση
Λόγω της οικονομικής ύφεσης και της δημοσιονομικής στήριξης, το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά σε 8% του ΑΕΠ το 2020, από 0,6% το 2019, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια, ο λόγος του ελλείμματος αναμένεται να μειωθεί σε 6,1% του ΑΕΠ το 2021, 3,9% το 2022 και 3% το 2023.
Η βελτίωση αναμένεται να προέλθει κυρίως από τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, ενώ η κυκλική συνιστώσα θα σημειώσει σημαντική βελτίωση από το 2022 και μετά. Όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές, η ΕΚΤ και άλλοι θεσμοί αναφέρουν πως είναι καίριας σημασίας να υιοθετηθεί μια φιλόδοξη και συντονισμένη κατεύθυνση, εν όψει της απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αν και τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, η υποτονική ζήτηση εκ μέρους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος καθυστερημένης ανάκαμψης, δεδομένων των νέων μέτρων καραντίνας λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθιστούν αναγκαία τη συνεχή στήριξη από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο συμπληρώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, θα συμβάλει στην ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιογενή ανάκαμψη και θα ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών των κρατών-μελών της ΕΕ, ιδίως εάν τα κονδύλια χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδευθούν από διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα.
Ωστόσο, αυτή η στήριξη θα γίνει αισθητή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και έως τότε τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κινούνται με ίδιες δυνάμεις.