Στα 32,2 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα – Σύντομα η επόμενη έξοδος στις αγορές
Στα 32,2 δισ. ευρώ διαμορφώνονται σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου και παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες και τις πιέσεις που προκαλεί η πανδημία στον προϋπολογισμό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί πως ο προγραμματισμός που έχει γίνει επαρκεί για να καλύψει όλα τα σενάρια.
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο έχει προϋπολογιστεί πως θα δαπανηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού συνολικά 6,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως θα δαπανώνται 72 εκατ. ευρώ ημερησίως από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των σχετικών αναγκών, ήτοι για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την επιδότηση μακροχρόνια ανέργων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ, το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, την αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το «κούρεμα» ενοικίων, κ.α..
Οι δαπάνες αυτές δεν θα εξανεμίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Εκτός από τις εκροές θα υπάρχουν και εισροές. Μεγάλο μέρος των εισροών εκτιμάται μετά τις 30 Απριλίου 2021 οπότε θα ξεπαγώσει η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο 2020 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, σημαντικές εισροές αναμένονται και από το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου που θα ανέλθει εφέτος έως τα 12 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο τοποθέτησε σε αυτό το ύψος το πρόγραμμα δανεισμού, αφενός για να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια, αφετέρου για να διατηρήσει το αποθεματικό ασφαλείας σε υψηλά επίπεδα.
Στη βάση αυτή, η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές έως τις αρχές Φεβρουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει διάφορά σενάρια για την επόμενη έκδοση, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη.
Μεταξύ των εισηγήσεων των συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου είναι η χώρα μας να εκδώσει 20ετές ομόλογο, ένα χρεόγραφο που θα έδινε πρόσθετη ρευστότητα στην καμπύλη αποδόσεων και θα έδινε θετικό μήνυμα στην αγορά.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις μεγάλες της Περιφέρειας της ευρωζώνης που δεν έχει εκδώσει 20ετές ομόλογο. Το 20ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει σήμερα απόδοση 1,050%, της Ισπανίας απόδοση 0,623%, της Πορτογαλίας 0,360% και της Ιρλανδίας 0,006%.
Το ελληνικό ομόλογο λήξης το 2035, ήτοι το πλέον μακρινό σε διάρκεια ελληνικό χρεόγραφο έχει σήμερα απόδοση 0,912%. Αυτό σημαίνει πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδος με ένα 20ετές ομόλογο θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και χαμηλότερα από το 1,25%!