Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους - Πιο «ευέλικτες» και «φτηνές» οι απολύσεις

«Σοκ» σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα προκαλεί η έκθεση Πισσαρίδη αλλά και η εκπεφρασμένη βούληση του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να φέρει μέσα στον Ιανουάριο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. 

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο - εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα για να μας ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι στο κομμάτι των απολύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η πανδημία θα έχει ως αποτέλεσμα το «λουκέτο» χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άρα την εκτίναξη των απολύσεων και της ανεργίας. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει ακόμα πιο έντονα τους εργατολόγους είναι η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία ουσιαστικά καταργεί τα δικαιώματα των απολυμένων στον ιδιωτικό τομέα.

«Πέρα από τις ρυθμίσεις για τις υπερωρίες, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ., μάλλον στα "ψιλά γράμματα", έχει περάσει, η πρόθεση της κυβέρνησης, να "βάλει χέρι" στις αποζημιώσεις απολύσεως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Αρχικά, η «Έκθεση Πισσαρίδη», διατυπώνει στη σελ. 155, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό,

Το σχετικό απόσπασμα έχει κατά λέξη ως εξής:

5.Προσαρμογή Εργατικού Δυναμικού. Περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολούμενων αποθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού προς επιτυχημένους και αναπτυσσόμενους τομείς και επιχειρήσεις. “.
Πιο ανησυχητικό όμως, είναι το γεγονός ότι, σε ανακοίνωση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται «η θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται».

«Αρχικά η ρύθμιση φαίνεται "αθώα", υπό την έννοια ότι ο εργοδότης αφού προειδοποιήσει τον εργαζόμενο ότι, επίκειται απόλυση, «λογικό» θα ήταν στα πλαίσια της λήξης την εργασιακής σχέσης, να έχει το δικαίωμα, να μην αποδέχεται στις εγκαταστάσεις του, τον υπό απόλυση εργαζόμενο» επισήμανε ο δικηγόρος.

Τι ισχύει σήμερα σε σχέση με την λεγόμενη «προμήνυση» στην αποζημίωση λόγω απόλυσης

  • Τουλάχιστον ένας μήνας προειδοποίηση απαιτείται για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες συμπληρωμένους έως 2 έτη.
  • Τουλάχιστον δύο μήνες προειδοποίηση απαιτείται για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 2 έτη και έως 5 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.
  • Τουλάχιστον 3 μήνες προειδοποίηση απαιτείται για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 5 έτη και έως 10 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.
  • Τουλάχιστον 4 μήνες προειδοποίηση απαιτείται για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 10 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

Όσον αφορά στη μείωση της δικαιούμενης αποζημίωσης, αυτή διαμορφώνεται ως εξής :

  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη πάνω από 1 και έως 4 έτη: δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 2 μηνιάτικα και με προειδοποίηση 1 μηνιάτικο.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη πάνω από 4 και έως 6 έτη: δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 3 μηνιάτικα και με προειδοποίηση ενάμιση μηνιάτικο.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη πάνω από 6 και έως 8 έτη: δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 4 μηνιάτικα και με προειδοποίηση 2 μηνιάτικα.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη πάνω από 8 και έως 10 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 5 μηνιάτικα και με προειδοποίηση δυόμιση μηνιάτικα.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 10 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 6 μηνιάτικα και με προειδοποίηση 3 μηνιάτικα.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 11 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 7 μηνιάτικα και με προειδοποίηση τρεισήμισι μηνιάτικα.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 12 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 8 μηνιάτικα και με προειδοποίηση 4 μηνιάτικα.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 13 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 9 μηνιάτικα και με προειδοποίηση τεσσερισήμισι μηνιάτικα.
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 14 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 10 μηνιάτικα και με προειδοποίηση 5 μηνιάτικα
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 15 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 11 μηνιάτικα και με προειδοποίηση πεντέμισι μηνιάτικα
  • Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 16 έτη : δικαιούνται χωρίς προειδοποίηση 12 μηνιάτικα και με προειδοποίηση 6 μηνιάτικα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νομολογία που έχει διαμορφωθεί δέχεται πως η καταγγελία της σύμβασης συντελείται με το έγγραφο της προειδοποίησης.

Για να γίνει αντιληπτό τι προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Τεμπονέρας παραθέτει το εξής παράδειγμα, έχοντας υπόψη το ισχύον πλαίσιο:

ΑΝΕΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Έστω εργαζόμενος με αποδοχές 1.500 ευρώ, εργάζεται στον ίδιο εργοδότη, τα τελευταία 10 χρόνια.

Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής του, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση 6 μηνών. Θα λάβει δηλαδή το μισθό του και την ημέρα της απόλυσης, επιπλέον 9.000 ευρώ.

ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Σε περίπτωση προειδοποίησης ο εργοδότης οφείλει να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο 4 μήνες πριν και θα καταβάλει το ήμισυ της αποζημίωσης. Συνεπώς ο εργαζόμενος θα λάμβανε 4 μισθούς Χ 1.500 ευρώ(διάστημα προειδοποίησης) δηλαδή 6.000 ευρώ και την μισή αποζημίωση, δηλαδή 4.500 ευρώ. Σύνολο στο τετράμηνο το εισόδημα από μισθούς και αποζημίωση, θα ήταν 10.500 ευρώ.

Έτσι «με την ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο ίδιο παράδειγμα, ο εργαζόμενος θα λάβει μετά την ειδοποίηση του τετραμήνου, που παραμένει, μόνο το 50% της αποζημίωσης ήτοι 4.500 ευρώ, αφού δεν θα προσέρχεται στην εργασία του, δηλαδή θα χάσει 6.000 ευρώ από μισθούς που θα λάμβανε με το υφιστάμενο πλαίσιο εργαζόμενος κανονικά» διευκρίνισε ο κ Τεμπονέρας.

Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο, «η επίμαχη ρύθμιση αναμένεται να καταστήσει πιο "ευέλικτη" και φτηνή την απόλυση με προειδοποίηση, την οποία συχνά επιχειρήσεις απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν, λόγω των αντεγκλήσεων και της ιδιάζουσας συνθήκης που διαμορφώνεται στον χώρο εργασίας, μετά την προειδοποίηση της απόλυσης» κατέληξε ο γνωστός δικηγόρος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Click away: Σε ετοιμότητα ο εμπορικός κόσμος για το άνοιγμα - «Πορτοκαλί φως» και από Μητσοτάκη