Oλλανδία: Μην πανηγυρίζετε για τη συμφωνία

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να προειδοποιήσει αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας που σφράγισε το Eurogroup, λέγοντας ότι η επιτυχία της εξαρτάται από την ικανότητα της Αθήνας να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Oλλανδία:  Μην πανηγυρίζετε για τη συμφωνία
2'


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας "δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε".

«Παραμένει ένα πρόγραμμα με κινδύνους», φέρεται να δήλωσε ο Ντε Γιάγκερ, συμπληρώνοντας ότι η δεύτερη βοήθεια δεν θα δώσει απαραίτητα τέλος στις ανησυχίες της Ελλάδας.

«Πίστευα πάντα ότι αυτή κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μας συνόδου ή εν μια νυκτί. Αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα».

«Εάν η Ελλάδα κάνει τώρα ό,τι μπορεί για να την εφαρμόσει, να εργαστεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και όταν εγκριθεί από την ολλανδική Βουλή και τα άλλα κοινοβούλια, θα έχει αποφευχθεί μια πολύ δύσκολη και άτακτη χρεοκοπία», υποστήριξε ο Ντε Γιάγκερ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΟS.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2015. «Έχω και στο παρελθόν αναφέρει ότι δεν είναι σίγουρο πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Τότε θα δούμε εάν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των χρηματαγορών και της κατάστασης στην Ελλάδα το 2015».

Στη συνεδρίαση μάλιστα των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός υπουργών Οικονομικών είπε ότι η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιτήρησης της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς και ειδικού λογαριασμού όπου θα κατατίθενται τα δάνεια διάσωσης στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.

«Θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης, καθώς και ένας ειδικός λογαριασμός όπου θα καταβάλλονται τα χρήματα και η τρόικα θα επιτηρεί. Και βεβαίως έχουμε τις δόσεις, έχουμε την πιο μόνιμη επιτήρηση της τρόικας, η οποία έχει αποφασιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε θέσει πολλά μέτρα, κάτι που τυπικά δεν κάναμε στο μεταβατικό πρόγραμμα του ΔΝΤ, γιατί είδαμε ότι η Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί πολλές φορές στο παρελθόν", είπε. " Χωρίς αυτά τα ειδικά μέτρα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα τα εφαρμόσει. Συνεπώς, είχαμε πολλές σκέψεις σχετικά με τους κινδύνους εφαρμογής, γιατί οι κίνδυνοι εφαρμογής είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην περίπτωση της Ελλάδας, υψηλότεροι από οπουδήποτε αλλού» δεν παρέλειψε να διευκρινίσει .

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή