Live - Ορκωμοσία Μπάιντεν: Λεπτό προς λεπτό η αναχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Τίτλοι τέλους για την Προεδρία Τραμπ - Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, δηλαδή στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ορκίζεται 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν

Live - Ορκωμοσία Μπάιντεν: Λεπτό προς λεπτό η αναχώρηση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο
12'

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει να μην παραστεί στην ορκωμοσία, σπάζοντας την παράδοση.

Ετσι για πρώτη φορά στα 150 χρόνια ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

Λίγο πριν τις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Δείτε την ορκωμοσία Μπάιντεν Live:

Κατευθυνόμενος προς το ελικόπτερο μαζί με την σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους για τα «πολλά επιτεύγματά» του στην αμερικανική προεδρία και πρόσθεσε ότι η Μελάνια «αγαπά τον αμερικανικό λαό».

Ο Τραμπ κατευθύνεται προς την Βάση Αντριους στο Μέριλαντ για να παρευρεθεί στην αποχαιρετιστήρια τελετή. Στην συνέχεια, θα αναχωρήσει για το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Ουάσινγκτον, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου: Ένα λαμπερό σόου

Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τους… Ολυμπιακούς Αγώνες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Η Ημέρα ορκωμοσίας, η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη λαμπρότητα αλλά και τα... μηνύματά της.

Λαμβάνει χώρα σε πανηγυρικό κλίμα είτε πρόκειται για τη ορκωμοσία ενός επανεκλεγέντα προέδρου, είτε για έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο, όπως στην περίπτωση του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν θα είναι όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από το 1937 γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια στις 20 Ιανουαρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Καπιτωλίου (στη δυτική πρόσοψη από το 1981), έδρα των νομοθετικών σωμάτων (Κογκρέσου).

Η πρώτη τελετή έγινε στις 30 Απριλίου 1789 στην τότε πρωτεύουσα των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Καθώς τότε χρειάστηκαν έως και τέσσερις μήνες για να καταμετρηθούν οι ψήφοι, ορίστηκε ως ημερομηνία για την ορκωμοσία των νέων προέδρων των ΗΠΑ η 4η Μαρτίου και μόνο το 1937 άλλαξε αυτό και ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου που ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, το 1801 η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και ως εκ τούτου και η τελετή της ορκωμοσίας γίνεται έκτοτε εκεί.

Η ορκωμοσία πραγματοποιείται από τον εκάστοτε πρόεδρο των Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπό αυστηρό τελετουργικό το οποίο κάθε εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα: ο νέος πρόεδρος δίνει το νενομισμένο όρκο με το αριστερό χέρι επί της Βίβλου, με την οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, και το δεξί χέρι προτεταμένο.

Προγραμματικές δηλώσεις

Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος εκφωνεί λόγο εν είδει προγραμματικών δηλώσεων, χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια.

Η μικρότερη σε διάρκεια ομιλία που έχει εκφωνηθεί ποτέ, διαβάστηκε το 1793 μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του ο Τζορτζ Ουάσινγκτον: αποτελείτο από μόλις 135 λέξεις.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη ομιλία που εκφώνησε ποτέ Αμερικανός πρόεδρος μετά την ορκωμοσία του είχε απευθύνει ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, στις 4 Μαρτίου του 1841.

Αυτή αποτελείτο από 8.445 λέξεις και είχε διάρκεια μία ώρα και 45 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάρισον, ο οποίος την είχε εκφωνήσει εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας χωρίς να φοράει καπέλο ή παλτό, πέθανε ένα μήνα αργότερα από πνευμονία.

Θριαμβευτική πομπή

Μετά το τελετουργικό, ο πρόεδρος ηγείται πομπής από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο δια μέσου της Λεωφόρου Πενσιλβάνιας και προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πομπή αυτή είναι μία παράδοση που ξεκίνησε το 1805, όταν ο Τόμας Τζέφερσον άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Μόνο μία φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν αναλάμβανε για δεύτερη φορά καθήκοντα το 1985, δεν έγινε η παραδοσιακή πομπή μετά την ορκωμοσία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, όπου βάσει της παράδοσης το πρώτο πράγμα που θα δει στο γραφείο του είναι μία επιστολή του απερχόμενου προέδρου.

Η τελετή ανάληψης των καθηκόντων τού νέου προέδρου πλαισιώνεται από επίσημους χορούς, πάρτι και συναυλίες, που ξεκινούν πριν από την ορκωμοσία και διαρκούν πολλές ημέρες μετά.

Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου και πριν από την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος παρακολουθεί τη Θεία Λειτουργία σε ναό της Ουάσιγκτον, μία παράδοση που ξεκίνησε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ το 1933.

Χωρίς κοινό αλλά με Gaga και Λόπεζ η ορκωμοσία Μπάιντεν

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας αλλά και τους περιορισμούς που δημιουργεί η πανδημία, η φετινή Ημέρα Ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί με λαμπρότητα.

Η Lady Gaga και η Τζένιφερ Λόπεζ θα βρεθούν επί σκηνής, μαζί και με άλλους, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία θα είναι μια βιτρίνα της διαφορετικότητας στην Αμερική, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του.

Οι δύο καλλιτέχνιδες θα τραγουδήσουν κατά την τελετή της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ακόμη ένας μαύρος πυροσβέστης από την Τζόρτζια, μία πρώην Νέα Δαφνοστεφής Ποιήτρια, ένας καθολικός ιερέας και ένας πάστορας από τη γενέτειρα του Μπάιντεν, το Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ.

Η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο και η Λόπεζ θα δώσει μια μουσική παράσταση.

«Αντιπροσωπεύουν μία σαφή εικόνα της μεγάλης διαφορετικότητας που υπάρχει στο σπουδαίο έθνος μας», ανέφερε σήμερα η ομάδα του σε δήλωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει πως αντανακλούν «το σταθερό όραμα» του Μπάιντεν και της εκλεγμένης Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις «για ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία μας, στο οποίο είμαστε μια Αμερική που θα ξεπεράσει ενωμένη τις βαθιές διαιρέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός μας, ενώνοντας τη χώρα και αποκαθιστώντας την ψυχή του έθνους μας».

Η τελετή της ορκωμοσίας θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 και των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια αφού ένας όχλος υποστηρικτών του Τραμπ επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ επιδιώκοντας να αποτρέψει την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν από το νομοθετικό σώμα.

Το κοινό δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει την ορκωμοσία που θα γίνει στον δυτικό τομέα του κτηρίου του Καπιτωλίου, ο οποίος έχει πλέον οχυρωθεί με φράκτες και προστατεύεται από χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς.

Παραλειπόμενα από ορκωμοσίες αμερικανών προέδρων

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι ο πρώτος που μποϊκοτάρει την αυριανή τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν, αλλά η απουσία του από την τελετή θα είναι η πρώτη μετά το 1869.

Στην πραγματικότητα πολλές ορκωμοσίες προέδρων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με κάποιες από αυτές να εξελίσσονται επεισοδιακά.

Το 1801 ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ Τζον Άνταμς περιφρόνησε τον διάδοχό του στην προεδρία Τόμας Τζέφερσον φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο ξημερώματα αφού αποκάλεσε τον πρώην αντιπρόεδρό του "κακεντρεχή, ποταπό γιο ενός μιγά Ινδιάνου".

Ο γιος του, ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, κέρδισε μια αμφισβητούμενη εκλογική μάχη το 1824 εναντίον του Άντριου Τζάκσον, ο οποίος υποστήριξε ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Andrew-Jackson.jpg
Ο Τζάκσον, ο οποίος έφερε μαζί του στην Ουάσινγκτον τους δούλους του, είναι ένας από τους ήρωες του Τραμπ.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Τζάκσον πήρε την εκδίκησή του έπειτα από μια ακόμη περισσότερο αμφιλεγόμενη εκλογική μάχη.

Όπως και ο πατέρας του, ο Άνταμς ο νεότερος δεν ήξερε να χάνει και έφυγε από τον Λευκό Οίκο την βραδιά πριν από την ορκωμοσία.

Ο Τζάκσον, ο οποίος έφερε μαζί του στην Ουάσινγκτον τους δούλους του, είναι ένας από τους ήρωες του Τραμπ. Το πορτραίτο του κρέμεται πίσω από το προεδρικό γραφείο στο Οβάλ Γραφείο.

Το 1841 ο Δημοκρατικός Μάρτιν Βαν Μπιούρεν δεν εμφανίστηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Γουίλιαμ Χ.Χάρισον, ο οποίος έπαθε πνευμονία και πέθανε αφού εκφώνησε την μεγαλύτερη σε διάρκεια, έως τότε, ομιλία σε ορκωμοσία εν μέσω κρύου και υγρασίας και χωρίς να φοράει καπέλο, παλτό και γάντια.

MartinVanBuren.jpg
Το 1841 ο Δημοκρατικός Μάρτιν Βαν Μπιούρεν δεν εμφανίστηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Γουίλιαμ Χ.Χάρισον

Ο Άντριου Τζόνσον το 1869 αρνήθηκε να παραστεί σε τελετή ορκωμοσίας όταν ο προκάτοχός του Γιουλίσις Γκραντ περιφρόνησε την πρότασή του να μοιραστούν μια άμαξα μέχρι το Καπιτώλιο.

Ο Αβραάμ Λίνκολν γλίτωσε από μια ομάδα επίδοξων δολοφόνων του καθ' οδόν προς την ορκωμοσία του, στις 4 Μαρτίου του 1865, αλλά βρέθηκε μπροστά στον άνθρωπο που τελικά θα τον σκότωνε.

Ο Αβραάμ Λίνκολν υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ηθοποιός Τζον Γουίλκις Μπουθ, ο οποίος πυροβόλησε τον Αβραάμ Λίνκολν 41 ημέρες αργότερα σε ένα θέατρο της πρωτεύουσας, βρισκόταν στα σκαλιά του Καπιτωλίου όταν ο Λίνκολν ορκιζόταν για την δεύτερη θητεία του.

Ο Μπουθ είχε προσπαθήσει, μαζί με άλλους υποστηρικτές της Συνομοσπονδίας, να απαγάγουν τον Λίνκολν.

Με τον Αμερικανικό Εμφύλιο να μαίνεται ο Μπουθ είχε πει ότι λυπάται που δεν έφερε όπλο στην ορκωμοσία γιατί είχε μια "καταπληκτική ευκαιρία...να δολοφονήσει τον πρόεδρο" αν ήθελε.

Στην τελετή ορκωμοσίας του Τζον Φ.Κένεντι, τον Ιανουάριο του 1961, υπήρχε ο φόβος της πιθανής απόπειρας δολοφονίας.

jfk.jpg
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξα

Το κλίμα ήταν τεταμένο γιατί ο Κένεντι ήταν ο πρώτος Καθολικός που εκλέγετο πρόεδρος, ιστορική αλλαγή σε μια, τότε, βαθιά Προτεσταντική χώρα.

Μια φωτιά που ξέσπασε στην εξέδρα του ομιλητή έκανε τους άνδρες της μυστικής υπηρεσίας να σπεύσουν επί τόπου φοβούμενοι απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Κένεντι, ο οποίος διατήρησε την ψυχραιμία του και χαμογελώντας συνέχισε την θρυλική πλέον ομιλία του, δολοφονήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Πολλές ώρες μετά τον θάνατό του στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο αντιπρόεδρός του, ο Λίντον Τζόνσον, ορκίστηκε μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, το Air Force One, το οποίο βρισκόταν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της πόλης.

Η μοιραία ομιλία του Χάρισον το 1841 δεν ήταν η μοναδική φορά που ο χειμερινός καιρός προκάλεσε χάος σε ορκωμοσία.

Η δεύτερη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 χρειάστηκε να τελεστεί σε εσωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου αφού η θερμοκρασία ήταν μείον 14 βαθμοί Κελσίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, χρειάστηκε να ορκιστεί δύο φορές έπειτα από μια τεχνική βλάβη κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 2009.

O επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς μπέρδεψε τα λόγια του οπότε χρειάστηκε να ορκιστεί ξανά, την επόμενη ημέρα, στον Λευκό Οίκο.

Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Χέρμπερτ Χούβερ το 1929.

Οι ομιλίες ορκωμοσίας περιλαμβάνουν ορισμένες από τις διασημότερες φράσεις που έχουν περάσει στην αμερικανική ιστορία.

"Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος", είχε πει ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ στις 4 Μαρτίου του 1933 την ώρα που η χώρα ήταν βυθισμένη στη Μεγάλη Ύφεση.

"Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσένα--ρώτα τι μπορεί να κάνεις εσύ για τη χώρα σου", είχε αναφέρει στην ομιλία του ο Κένεντι, ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος στην μέχρι τότε ιστορία των ΗΠΑ.

"Η σφαγή σταματάει ακριβώς εδώ", υποσχόταν ο Τραμπ στην ορκωμοσία του το 2017 δεσμευόμενος να επιστρέψει στον "λαό" την εξουσία που του είχε "κλέψει" το κατεστημένο της Ουάσινγκτον, αλλά υποκίνησε τελικά ο ίδιος την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

"Ένα σωρό περίεργες μπούρδες", ήταν το σχόλιο του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου προς την ηττημένη υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον για την διχαστική ομιλία του Τραμπ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Κι άλλη σεξουαλική κακοποίηση κατήγγειλε η Μπεκατώρου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή