Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το φορολογικό διαζύγιο - Οι παγίδες

Φορολογικό διαζύγιο μπορούν να πάρουν και εφέτος τα ζευγάρια. Οσοι το επιθυμούν έχουν προθεσμία να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η δήλωση αυτή δεν ανακαλείται, ενώ αν δεν προλάβουν την προθεσμία τότε υποχρεωτικά θα υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.
Pixabay

Οι σύζυγοι πριν αποφασίσουν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» καλό είναι να υπολογίσουν εάν τους συμφέρει, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλέξουν σε περιπέτειες με την εφορία. Και αυτό γιατί οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν παγίδες έξτρα φόρου για τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Οι παγίδες κρύβονται κυρίως στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών. Από τη στιγμή μάλιστα που τόσο στην κοινή όσο και στη χωριστή φορολογική δήλωση κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό η χωριστή δήλωση, σύμφωνα με τα Νέα, συμφέρει όσους θέλουν να «κρύψουν» από τη σύζυγο ή τον σύζυγο τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Πάντως σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων οι σύζυγοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών ετών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Ομως, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Παιδιά: Τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση, όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Επιδόματα: Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για τη χορήγηση επιδομάτων όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δυο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.

Η γνωστοποίηση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς πρόσβασης στον Taxisnet.

Δεν είναι απαραίτητο να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις οι σύζυγοι που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

Η κύρια κατοικία στις χωριστές δηλώσεις δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης της κύριας κατοικίας, συμπληρώνει στον πίνακα 6 του Ε1 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

Ειδικά για όσους παντρευτούν μετά τις 28 Φεβρουαρίου και θέλουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Η εφαρμογή χωριστών δηλώσεων δεν ισχύει για όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης αφού εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.