Παράταση ενός έτους στη νέα μορφή των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων έδωσε η Κυβέρνηση
Για όσους δεν το γνωρίζουν η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ψηφιακή αναφορά επιβάλλει σημαντικές αλλαγές στη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών και στις εκδιδόμενες επί αυτών εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών - λογιστών.
Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος αναφοράς που βασίζεται στο χαρτί και που είναι αναγνώσιμος μόνο από ανθρώπινο μάτι, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν με τη νέα ευρωπαϊκή απαίτηση για την ψηφιακή χρηματοοικονομική αναφορά, ως αποτέλεσμα της Οδηγίας 2004/109/EE για τη Διαφάνεια (Τransparency Directive), όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/50/EE.
Η εν λόγω Οδηγία προέβλεπε πως για τις ετήσιες περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλάζει ο τρόπος υποβολής των χρηματοοικονομικών αναφορών για τις εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Αγοράς.
Η νέα φόρμα υποβολής των χρηματοοικονομικών αναφορών, σύμφωνα με τον Κανονισμό 815/2018 της ΕΕ, πρέπει να είναι σύμφωνη με το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρονικό Μορφότυπο (ESEF). Για την υλοποίηση του ESEF, η ΕΕ ανάθεσε στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) τον σχεδιασμό ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο θα λάβει χώρα μετά την επίσημη ενσωμάτωση του ανωτέρω μέτρου στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ήτοι μετά τη δημοσίευση της τροποποίησης του Κανονισμού (EΕ) 2017/1129 (Prospectus Regulation) που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και θα συμπεριλάβει διατάξεις για την τροποποίηση της Οδηγίας για τη Διαφάνεια 2004/109/EC, όπου προβλέπεται η εφαρμογή του ESEF.
Με τη θέσπιση του μέτρου της ανωτέρω αναβολής στο ελληνικό Δίκαιο θα επιτραπεί στις εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά εκδότριες εταιρείες να συμμορφωθούν με την υποχρέωση για σύνταξη ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ESEF για τις χρήσεις που αρχίζουν πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσες εισηγμένες εκδότριες εταιρείες το επιθυμούν, θα μπορούν να δημοσιεύσουν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις τους για την οικονομική χρήση του 2020, με βάση τις απαιτήσεις του ESEF.
Σημειώνεται πως για την υλοποίηση του ESEF, η ΕΕ ανάθεσε στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) τον σχεδιασμό ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων.
Το νέο πλαίσιο εισάγει δύο νέες υποχρεώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες. Όλες οι χρηματοοικονομικές αναφορές (οικονομικές καταστάσεις, κατάσταση ταμειακών ροών κλπ) πρέπει να υποβάλλονται σε μορφή XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) καθιστώντας τες αναγνώσιμες τόσο με ανθρώπινο μάτι όσο και με λογισμικά προγράμματα και όταν οι χρηματοοικονομικές αναφορές περιέχουν ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, αυτές πρέπει να επισημαίνονται με ετικέτες (tags) σε μορφή XBRL (EXtensible Business Reporting Language) και να ενσωματώνονται στο XHTML χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Inline XBRL. Με τη μορφή αυτή οι οικονομικές καταστάσεις καθίστανται δομημένες και αναγνώσιμες με μηχανική επεξεργασία (Machine-Readable).
Με το ESEF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της ανάλυσης και της συγκρισιμότητας των χρηματοοικονομικών καταστάσεων βελτιώνοντας έτσι τα οφέλη για τους χρήστες τους. Παράλληλα, περιορίζονται δραστικά τα σφάλματα δεδομένου ότι η ανάλυση και επεξεργασία των χρηματοοικονομικών πληροφοριών διενεργείται πλέον με ψηφιακό τρόπο.