Ένας νέος ξαφνικός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα
Το βήμα πίσω ήταν η πληροφορία που έφτασε στα γραφεία μας κι αναφέρει ότι μεγάλα hedge funds του εξωτερικού – δύο συγκεκριμένα – μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια κατά της απόφασης αυτής, θεωρώντας, πέραν όλων των άλλων, ότι ενεργοποιεί πιστωτικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται (μεταξύ άλλων και ενεργοποίηση των CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κατά του ενδεχομένου πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας).
Σε ό,τι αφορά στη θετική είδηση, η ψήφιση των CAC’s θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να πετύχει η διαδικασία του «κουρέματος». Ως γνωστόν, προκειμένου να προετοιμασθεί καταλλήλως το έδαφος, στη διαδικασία ενεπλάκησαν έως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης.
Αλλιώς τα CAC’s δεν είχαν κανένα νόημα, αφού η πλειοψηφία των ομολογιούχων δεν θα συμμετείχε εθελοντικά στη διαδικασία. Ως γνωστόν, για να έχουν «αξία» τα CAC’s θα πρέπει το 75% των κατόχων ελληνικών τίτλων να θέλουν να τα ανταλλάξουν για να υποχρεωθεί και το 25% να κάνει το ίδιο.
Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτό το 25% αντιδρά και κάποιοι από τους εκπροσώπους του μελετούν τώρα την προοπτική της προσφυγής στη δικαιοσύνη, για να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία.
Πρόκειται για έναν πρόσθετο πονοκέφαλο, τον οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ευτυχώς, αυτή τη φορά, από κοινού με τους θεσμικούς πιστωτές της χώρας, οι οποίοι, αυτή τη φορά, είναι στο πλευρό μας.