ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ - «ΤΡΙΤΟ LOCKDOWN ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ»

Ανοιχτά καταστήματα: Επιφυλάξεις της αγοράς για τον «κόφτη» στα SMS - Τα «γκρίζα» σημεία του σχεδίου

Επιφυλάξεις για την εφαρμογή του «κόφτη» στις μετακινήσεις στα καταστήματα, μέσω του e-Καταναλωτής, εκφράζουν θεσμικοί φορείς της αγοράς. Τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για την εφαρμογή του «κόφτη» στα SMS μέσω της πλατφόρμας e-Καταναλωτής εκφράζουν θεσμικοί φορείς της αγοράς, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΒΕΑ, Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την πλευρά των θεσμικών φορέων διατυπώθηκαν ενστάσεις, καθώς πολύς κόσμος δεν έχει «έξυπνα» κινητά, ενώ δεν είναι σαφές το εάν το μήνυμα θα ισχύει από την ώρα που θα φεύγει κάποιος από το σπίτι του ή από την ώρα που φτάνει στο κατάστημα. Ακόμη, όπως σημειώνουν, υπάρχει ο κίνδυνος, στο κατάστημα να υπάρχει τόσος κόσμος και ουρά, ώστε να μην μπορεί κάποιος, να εξυπηρετηθεί.

Επιπλέον, σε κάποια καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα ή σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν πιάνει το ίντερνετ, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, πρέπει να υπάρχει περισσότερη ατομική ευθύνη, ώστε να μην βλέπουμε εικόνες κοσμοσυρροής στα καταστήματα, καθώς όπως αναφέρουν, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει στην πράξη.

Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, τρίτο lockdown στην αγορά θα είναι καταστροφικό, διότι όχι μόνο θα μπουν λουκέτα στις περισσότερες επιχειρήσεις και θα μείνουν άνεργοι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά και θα μείνουν τα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η ζημία που έχουν ήδη υποστεί, να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και άρα, να μην καθίσταται δυνατή η επιβίωσή τους.

Υπενθυμίζεται δε, πως σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, «κόφτης» στα SMS μέσω του 13033 δεν προβλέπεται να μπει. Μένει λοιπόν, να δούμε, τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Χατζηδάκης προς ΕΣΕΕ: Στήριξη στην αγορά εργασίας μετά τον κορονοϊό

Τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε επίσης τη Δευτέρα.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε σχετικά η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα μέτρα για την στήριξη της αγοράς εργασίας την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας του κορονοϊού και η βελτιστοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, θέματα που συνδέονται μεταξύ τους έχοντας ως «κοινό παρονομαστή» τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κωστή Χατζηδάκη με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. «Πρόκειται για θέμα που θα τα δούμε οριζόντια ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Βαρύνουσα θέση στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη ημέρα έχουν τα προγράμματα κατάρτισης, όπου ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για στοχευμένα προγράμματα που να «πιάνουν τόπο», με θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για την πιστοποίηση των φορέων, αλλά και σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων, τόσο για τους ανέργους και τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στην ΕΣΕΕ οι βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση εργασιακού νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλόγλου να τονίζει –μεταξύ άλλων- ότι σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε τακτική συνεργασία και επικοινωνία με την ΕΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι η Συνομοσπονδία θα καταθέσει περαιτέρω ιδέες για τις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά με τις προτάσεις της στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, και στο νέο χάρτη της κατάρτισης. «Και για τα εργασιακά και για τα υπόλοιπα θέματα θα γίνει η συζήτηση που πρέπει να γίνει, δεν θα φέρουμε κανέναν προ εκπλήξεων. Δίνουμε έμφαση στην επόμενη ημέρα της πανδημίας και την κατάρτιση», κατέληξε.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκτός των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΕΣΕΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Μπόνης, η Διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ - ΕΣΕΕ κ. Βάλια Αρανίτου και ο Διευθυντής του Τομέα Κατάρτισης κ. Δημήτρης Πρίφτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις