Οι μετοχικές αλλαγές στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το δραστήριο fund και τα δολάρια που δεν θα έρθουν
No Mystery για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Την Τρίτη άλλαξε χέρια το 1,93% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 7,20 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 14,4 εκατ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή ειπώθηκαν διάφορα ευφάνταστα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αποτελούν απλά δημοσιογραφική σπέκουλα.
Η στήλη λοιπόν σας ενημερώνει υπεύθυνα πως η μεταβίβαση αφορά σε ποσοστά των βασικών μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όχι σε «γυρίσματα» μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας. No Mystery, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.
Αλλά υπάρχει και ένα διαδικαστικό που έχει ενδιαφέρον. Τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τα δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων που διαθέτουν άνω του 5% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνουν πως η τελευταία μετοχική μεταβολή είχε ανακοινωθεί στις 24 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, η REGGEBORGH INVEST διέθετε τότε το 30,2562%, ο Γιώργος Περιστέρης το 15,9841% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ το 6,2627%.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως σε αυτά τα επίπεδα συμμετοχών, προκειμένου να υπάρξει υποχρέωση γνωστοποίησης οποιασδήποτε μεταβολής στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό του μετόχου θα πρέπει να έχει μεταβληθεί κατά 3% και άνω. Στη συναλλαγή της Τρίτης άλλαξε χέρια το 1,93%. Για να καταστεί λοιπόν υποχρεωτική η γνωστοποίηση και για να ανακοινωθεί το ποιος πούλησε θα πρέπει να ακολουθήσει η μεταβίβαση ακόμη 1,07% από τον ίδιο μέτοχο.
Το fund που αγαπάει Ελλάδα
Σήμερα η στήλη θα σα μιλήσει για τον Μουμπασίρ Μουκάνταμ (Mubashir Mukadam). Έναν επιτυχημένο επενδυτικό τραπεζίτη του Λονδίνου με μεγάλη εμπειρία στο «αναξιοπαθές» χρέος, δηλαδή στα δάνεια που κάποιοι από τους δικού μας τραπεζίτες αποκαλούν «σαβούρα». Ο Μουκάνταμ απέκτησε τεχνογνωσία στον τομέα των distressed assets σταδιοδρομώντας στο γνωστό fund KKR. Εν συνεχεία ίδρυσε την Blantyre Capital, ένα fund που αναζητεί ευκαιρίες σε εταιρικές αναδιαρθρώσεις, σε χαρτοφυλάκια NPL’s και σε συναφείς τομείς. H Blantyre Capital «αγαπά» την Ελλάδα και αναζητά διαρκώς ευκαιρίες στη χώρα μας. Όπως πληροφορείται η στήλη ήδη έχει κτυπήσει την πόρτα συγκεκριμένων τραπεζών, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων. Κάποιοι ενδεχομένως να αναρωτιούνται για την οικονομική επιφάνεια της Blantyre Capital. Αν και από τις οικονομικές της καταστάσεις δεν εμφανίζεται μεγάλη, ωστόσο έχει τον τρόπο της… Καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό, να σας πληροφορήσουμε πως στην Blantyre Capital κατέληξε τον Ιούνιο που μας πέρασε το χαρτοφυλάκιο Trinity I της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο περιελάμβανε δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των Ιερών Μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας. Ακόμη, η Blantyre Capital προ έτους είχε προσφερθεί να παράσχει δάνειο 15 εκατ. ευρώ στην Creta Farms (με επιτόκιο 8% και arrangement fee 3%), ωστόσο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της αλλαντοβιομηχανίας δεν προχώρησε.
Μετά από όλα αυτά μην σας προκαλέσει έκπληξη οποιαδήποτε είδηση που σχετίζεται με «deal» της Blantyre Capital και του Μουμπασίρ Μουκάνταμ στην Ελλάδα.
«Καλώς (δεν) ήλθε το δολάριο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προωθεί ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία. Ωστόσο, η υλοποίηση του σχεδίου αυτού απαιτεί, μεταξύ άλλων, ανακατανομή δαπανών και αναθεώρηση σχεδίων που είχαν καταρτισθεί την περίοδο διακυβέρνησης Τράμπ. Η στήλη πληροφορείται πως ο Τζέφρυ Πάιατ, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα έχει ήδη λάβει κάποια μηνύματα για το που θα πάει το πράγμα. Από αυτά που μαθαίνουμε, καταλαβαίνουμε πως το σύνθημα «Καλώς ήλθε το δολάριο» που ήταν την τελευταία διετία στα χείλη πολλών κυβερνητικών και ειδικά του Άδωνι Γεωργιάδη, μάλλον θα ακούγεται λιγότερο το επόμενο διάστημα. Και το πράγμα δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει.
Η ανάπλαση της ΔΕΘ
Η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ συγκαταλέγεται στις εταιρείες που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ ήταν μεγάλη οικονομική αιμορραγία για την εταιρεία, η οποία βλέπει πλέον και την 86η ΔΕΘ το προσεχές φθινόπωρο να είναι «επί ξύλου κρεμάμενη». Ωστόσο, παρά το ζοφερό κλίμα το διοικητικό δίδυμο των Τζήκα και Ποζρικίδη δεν το βάζει κάτω. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Διοίκηση της ΔΕΘ έχει στρέψει τις προσπάθειες της στην ολοκλήρωση του project της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχέδιο της ανάπλασης μετέχουν κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και το Κουβέιτ, κάποια εκ των οποίων συνεργάζονται και με ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Στόχος του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες.
Καθώς οι 15 αρχιτεκτονικές ομάδες θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2021, η Διοίκηση της ΔΕΘ καταβάλει προσπάθειες, ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλά και εντός των καθορισμένων χρόνων.