Ποιοι στέλνουν την Ελλάδα στα αγγλικά δικαστήρια
Το γεγονός ότι η ελληνική βουλή ψηφίζει τη θεσμοθέτηση των CAC’s, υποστηρίζουν, μετατρέπει τη συμμετοχή στο PSI από εθελοντική, σε υποχρεωτική, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται: μεταξύ άλλων, ακόμα και την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου για ενδεχόμενη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας (των γνωστών CDS).
Τα εν λόγω hedge funds, από την πρώτη στιγμή, αντιδρούσαν στο προωθούμενο hair cut, για ευνόητους λόγους. Και μόνο το γεγονός ότι συνεπάγεται απομείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους κατά 68%, προκαλούσε …πυρετό στους διαχειριστές τους.
Πόσο μάλλον που τώρα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, οι απώλειες αυτές θα φτάσουν στο 75%.
Ωστόσο, το νομικό «όπλο» που θεωρούν ότι ενισχύει τις θέσεις τους, είναι αυτό της υιοθέτησης των ειδικών ρητρών, μέσω των οποίων, η μειοψηφία των ομολογιούχων θα είναι υποχρεωμένη να πράξει ό,τι και η πλειοψηφία (γιατί αυτή είναι η πραγματικά δουλειά που κάνουν τα CAC’s).
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πήχης για το που ορίζεται η πλειοψηφία, έχει πέσει ακόμα χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 66%, δηλαδή ακριβώς στα 2/3 των ομολογιούχων.
Το υπόλοιπο 34%, με βάση πάντα τα CAC’s θα πρέπει να ακολουθήσει την οδό που θα χαράξει το 66% κι εν προκειμένω θα πρέπει να αποδεχθεί το «κούρεμα» του 75%.
Αυτή ακριβώς την εξέλιξη εξετάζουν το ενδεχόμενο να πολεμήσουν νομικά τα hedge funds και ήδη μελετούν τη συγκεκριμένη προοπτική.