Οικονομική και αμυντική διπλωματία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Νετανιάχου

Διπλή στόχευση έχει η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ιερουσαλήμ, που βάζει στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την οικονομική και αμυντική διπλωματία. 
INTIME

Ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας ζητούμενο είναι η διεύρυνση της ήδη στενής συνεργασίας. Αλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει την ισραηλινή Elbit για τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ενώ έχει υπογραφεί και συμφωνία για την προμήθεια (leasing) δύο ισραηλινών UAV’s Hero.

Στο πλαίσιο και του Μνημονίου Αμυντικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες δεν αποκλείεται να συζητηθούν και άλλα στρατιωτικά θέματα, όπως εξοπλιστικά και συντήρησης συστημάτων. Η ελληνική πλευρά δε σύμφωνα με τα Νέα έχει ενδιαφέρον για το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS, καθώς και για την προμήθεια «κιτ πτερυγίων» Spice.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στις 25 Μαρτίου, στα 200 χρόνια από το 1821, θα παρουσιάσει το νέο «εθνικό τυφέκιο», το όπλο που θα αντικαταστήσει το G3, και το ισραηλινό όπλο TAVOR ήταν ανάμεσα στα υποψήφια, με μεγάλες πιθανότητες επιλογής. Ενδιαφέρον για την Αθήνα παρουσιάζει και η αναβάθμιση τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 – οι διαθεσιμότητες των οποίων είναι σήμερα χαμηλές – στο Ισραήλ, όπως και για την αναβάθμιση ελικοπτέρων Απάτσι στην πιο σύγχρονη έκδοση «D».

Επισημαίνεται ότι και στην προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο συμπαραγωγής UAV’s, καθώς το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία σε αυτό το πεδίο.

Τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο γγ του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.