Επίδομα 534 ευρώ: Σε ποιους εργαζόμενους κόβεται η ενίσχυση - Τι αλλάζει για τις αναστολές
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο - εργατολόγο κ. Διονύση Τεμπονέρα για να μας ενημερώσει για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την χορήγηση του επιδόματος 534 ευρώ σε εργαζόμενους σε αναστολή.
Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων που συνδέεται με τo επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% στο ύψος του ονομαστικού μισθού είναι ένα από τα πλέον δαπανηρά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για καλύτερη στόχευσή του, τα οποία όμως θα ισχύσουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Καθώς η «πίεση» στον προϋπολογισμό αυξάνεται από το οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να βρουν λύση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πραγματική ανάγκη.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε στοχευμένες πλέον παρεμβάσεις όχι σε όλους του ΚΑΔ αλλά σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η εστίαση, ο πολιτισμός κα.
«Η στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις άμεσες αλλά και τις έμμεσες συνέπειες της πανδημίας σε βάθος χρόνου. Η συζήτηση για την ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία θα λειτουργήσει ευεργετικά στην ψυχολογία της αγοράς που υπό το φόβο της παρατεταμένης ύφεσης ενδέχεται να λειτουργήσει προληπτικά και να κινηθεί στην λογική της συμπίεσης του εργατικού κόστους» υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο αφορά το δεύτερο lockdown, δηλαδή την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο καταβλήθηκαν 306 εκατομμύρια ευρώ σε 623.557 δικαιούχους. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.
Έτσι, σύμφωνα με τον δικηγόρο «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα φύγουμε από την γενικευμένη χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων. Το μέτρο πλέον θα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ .Στόχος είναι οι επιδοτήσεις να πάνε σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και όχι σε επιχειρήσεις που δεν εμφανίζουν κύκλο εργασιών» επισημαίνει.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σενάρια για ένα σύστημα ένταξης στο μέτρο των αναστολών με βάση την μείωση τζίρου κάθε επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο κ. Διονύση Τεμπονέρα
- Δικαίωμα αναστολής συμβάσεων θα έχουν επιχειρήσεις με σημαντική μείωση εσόδων και όχι όσες έχουν ΚΑΔ πληττόμενου.
«Το πιο πιθανό είναι το κριτήριο της μείωση του τζίρου να αυξηθεί στο 30%» σημείωσε ο δικηγόρος.
- H επιδότηση παγίων δαπανών θα αφορά στις επιχειρήσεις που θα έχουν φορτωθεί ζημιές μέσα στην πανδημία, οι οποίες μάλιστα θα συνδυάζονται με σημαντική μείωση τζίρου.
«Η επιλογή των ΚΑΔ που θα στηριχθούν θα πρέπει να λάβει υπόψιν την διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας που στηρίζεται στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» είπε ο κ. Τεμπονέρας και συμπλήρωσε πως «στοχος θα πρέπει να είναι η διάσωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και όχι των μεγάλων καταστημάτων που έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και διαθέτουν κεφαλαιακη επάρκεια» πρόσθεσε.
Ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Τεμπονέρας «η επιλογή της κυβέρνησης να αποσύρει σταδιακά το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εγκυμονεί κινδύνους καθώς η αγορά ακόμα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown » ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος και πρόσθεσε πως«τo μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο με γενναία αναπλήρωση των μισθών ώστε να μην προκύψουν απολύσεις και μονομερείς μειώσεις αποδοχών» κατέληξε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Ποιοι βγαίνουν και πότε σε σύνταξη