Economist: Η Ελλάδα γύρισε 12 χρόνια πίσω
Με βάση το «δείκτη Προυστ», το βρετανικό περιοδικό διαπιστώνει ότι το οικονομικό ρολόι της Ελλάδας γύρισε πίσω 12 χρόνια. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχασαν επτά χρόνια, η Βρετανία οκτώ και οι ΗΠΑ δέκα.
Ο «δείκτης Προυστ» περιλαμβάνει επτά κατηγορίες που εντάσσονται σε τρεις δείκτες. Ο πρώτος περιλαμβάνει την περιουσία και το εισόδημα των νοικοκυρών, οι τιμές των χρηματοπιστωτικών τίτλων και οι τιμές των ακινήτων. Ο δεύτερος την εθνική παραγωγή ετησίως και τους καταναλωτικούς δείκτες, ενώ ο τρίτος τους πραγματικούς μισθούς και την ανεργία.
Ο χαμένος οικονομικός χρόνος προκύπτει από το μέσο όρο των δεικτών.
Στην Ελλάδα, ο Economist διαπιστώνει ότι οι τιμές των μετοχών ήταν υψηλότερες το 1992, οπότε η χώρα μας έχασε 20 χρόνια στον τομέα αυτό. Οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν σε επίπεδα κάτω από αυτά του 2004, ενώ η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ότι το 1929 στις ΗΠΑ και το 1989 στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τις τιμές των μετοχών και της στεγαστικής αγοράς.
Αντιθέτως, στο δείκτη του ονομαστικού ΑΕΠ κατά κεφαλή αποκαλύπτεται ότι με εξαίρεση την Ασία και την Γερμανία, οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες έχουν βρεθεί πίσω στο χρόνο.