Ο «χρησμός» των funds, ο έτοιμος Paulson και η ανοικοδόμηση της Συρίας
Η ώρα των funds για τα δάνεια Λογοθέτη
Μια πρώτη γεύση για το τί θα συμβεί με τα 400 εκατ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιρειών του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη που βαρύνουν τον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς θα πάρουμε την προσεχή Δευτέρα. Τότε θα κατατεθούν στην Houlihan Lokey, τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της Πειραιώς, οι μη δεσμευτικές προσφορές για τα προαναφερόμενα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στα ξένα funds που μετείχαν στο data room για τα εν λόγω NPL’s συγκαταλέγονται η Castlelake, η Davidson Kempner Capital Management, η Oaktree Capital Management, το Apollo Global Management LLC και η Blantyre Capital. Ουσιαστικά θα πρόκειται για «χρησμό», καθώς από το ύψος των μη δεσμευτικών προσφορών θα κριθεί και το εάν θα προχωρήσει η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει τοποθετήσει στα 120 εκατ. ευρώ την αξία του πακέτου. Ωστόσο, γνώστες της αγοράς εκτιμούν πως τα funds δύσκολα θα καταθέσουν προσφορές που θα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ο μόνος ευχαριστημένος από τη διαδικασία είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, ο SSM, που βλέπει πως η υπόθεση αυτή έχει πάρει το δρόμο της. Αρκεί βεβαίως η πώληση να ολοκληρωθεί…
Οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς
Και καθώς ο λόγος για τον εφοπλιστή Λογοθέτη, να υπενθυμίσουμε πως οι δανεισμένες από την Τράπεζα Πειραιώς εταιρείες του διαθέτουν σχεδόν 20 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας ή το 2,5% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτό το ποσοστό σήμερα έχει αξία 15 εκατ. ευρώ, όταν προ έτους είχε αξία 63,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η πλευρά Λογοθέτη δεν αναμένεται να μετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η αξία αυτών των μετοχών θα μειωθεί δραματικά. Καταλαβαίνουμε πάντως πως η τύχη των μετοχών αυτών θα συναποφασισθεί μεταξύ της Πειραιώς και της πλευράς του εφοπλιστή. Και ενδεχομένως αποφάσεις να ληφθούν πριν την αύξηση κεφαλαίου.
Σε αντίθεση πάντως με την πλευρά Λογοθέτη, ο Αμερικανός επενδυτής John Paulson εμφανίζεται έτοιμος να μπει στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς. Άτομα που δηλώνουν πως ξέρουν τις κινήσεις και τις προθέσεις του, υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να βάλει ακόμη και 200 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου, ήτοι να καλύψει το 1/5 της αύξησης. Η στήλη κρίνει πως είναι πρόωρο να γίνονται τέτοιες συζητήσεις πριν ακόμη ανακοινωθούν οι αλλαγές στο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αποκρυσταλλωθεί ο ρόλος του Ταμείου στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Άλλωστε από τον ρόλο αυτό θα κριθεί και η τιμή της αύξησης.
Η νίκη των χρηματιστών
Η στήλη πληροφορείται πως οι χρηματιστές κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη σε σχέση με το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Για την ακρίβεια, αυτή που έχασε ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βλέπετε η Κεφαλαιαγορά δεν μπόρεσε να πείσει τον Γιώργο Ζαββό, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την ανάγκη αυξημένης εκπροσώπησής της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Έτσι, απορρίφθηκε η πρόταση για συμμετοχή τριών μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ΔΣ του Συνεγγυητικού (σήμερα έχει ένα μέλος) και προκρίθηκε η θέση των ιδιωτών χρηματιστών πως ο φορέας θα πρέπει συνεχίσει να διοικείται από αυτούς που έχουν βάλλει τα δικά τους λεφτά και οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να τον προστατεύουν. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο κ. Ζαββός έχει δεχθεί εισηγήσεις ώστε του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών να προεδρεύει πλέον εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήτοι να σταματήσει να είναι πρόεδρος ο εκάστοτε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η ανοικοδόμηση της Συρίας
Στις 15 Μαρτίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την επέτειο της συριακής εξέγερσης και με αυτή την αφορμή στις 29-30 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φιλοξενήσει την πέμπτη διάσκεψή της για τη Συρία. Η συγκεκριμένη διάσκεψη θα έχει ειδικό βάρος για την τρέχουσα διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας, καθώς εκτιμάται πως θα αποκρυσταλλώσει τις αποφάσεις που είχε λάβει η ΕΕ για το θέμα αυτό από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ΕΕ τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης συριακής ιδιοκτησίας χωρίς την ανάμειξη τρίτων κρατών και υπέρ της εξασφάλισης της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Το βάρος των Βρυξελλών έχει πέσει στην ανοικοδόμηση του μεγάλους μέρους των υποδομών της Συρίας που έχει καταστραφεί από τις πολυετείς συρράξεις, η αποκατάστασή των οποίων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από πλευράς διεθνούς κοινότητας και κυρίως σημαντικούς πόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις διπλωματικές προσπάθειες, καθώς διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες από ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε projects ανάπτυξής υποδομών στη Συρία. Ωστόσο, η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας προϋποθέτει να ξεκαθαρίσει πρώτα το θέμα της χρηματοδότησης και της διεθνούς αρωγής. Διότι χωρίς την κάλυψη του ΟΗΕ ή της ΕΕ δεν θα τολμούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες απευθείας συνδιαλλαγής με το καθεστώς Άσαντ, κινδυνεύοντάς έτσι να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις.