«Ξέπλυμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω κρυπτονομισμάτων - Πού πήγαν τα χρήματα
Σύμφωνα με την έρευνα της Chainalysis από μόλις 270 διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων πέρασαν πέρυσι 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα ψηφιακά νομίσματα, περίπου το 55% όλων των εγκληματικών ροών κρυπτονομισμάτων.
Κατά την Chainalysis, αποδέκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία έλαβαν τον υψηλότερο όγκο ψηφιακών νομίσματων από τις παράνομες διευθύνσεις.
Η διεύθυνση κρυπτογράφησης είναι ένα σύνολο τυχαίων γραμμάτων και αριθμών που αντιπροσωπεύουν μια τοποθεσία σε ένα εικονικό δίκτυο. Το Bitcoin, για παράδειγμα, μπορεί να σταλεί από μια συγκεκριμένη διεύθυνση σε άλλη εντός του δικτύου του.
Η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμιστικές αρχές. Οι εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες έχουν ενταθεί καθώς το bitcoin καταγραφει ράλι 1.000% από τον Μάρτιο του 2020.
Το Bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών πάνω από 48.200 δολάρια την Τρίτη όταν η Tesla Inc ανακοίνωσε πως διαθέτει θέση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νόμισμα, οδηγώντας ορισμένους επενδυτές να ισχυριστούν ότι τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να γίνουν μια βασική κατηγορία assets .
Ωστόσο, το εικονικό χρήμα υπόκειται σε ανομοιογενή ρύθμιση σε όλο τον κόσμο και πάνω από όλα παραμένει δημοφιλές στους εγκληματίες. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αστυνομική αρχή Europol ανακοίνωσε ότι βοήθησε στη σύλληψη χάκερ που ήταν ύποπτοι για κλοπή κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η πραγματική κλίμακα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω κρυπτονομίσματων, όπως περιπτώσεις όπου οι εγκληματίες χρησιμοποιούν το bitcoin για τη νομιμοποίηση «μαύρων» μετρητών, δεν είναι γνωστή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορoνοϊός: «Βόμβα» Εξαδάκτυλου για παράταση του lockdown στην Αττική