Γιατί ο ESM είναι θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα
Ερωτηθείς σχετικά με επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ESM με την οποία ζητείται η έγκριση του Μηχανισμού για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε πως έχει λάβει τη σχετική επιστολή.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας αυτού του αιτήματος. Πραγματοποιήθηκε μια προκαταρκτική συζήτηση με τα κράτη μέλη στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας πριν από δύο εβδομάδες. Από την πλευρά του ESM, το βλέπουμε θετικά, διότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξοικονομήσει ορισμένες πληρωμές σχετικές με την εξυπηρέτηση του χρέους της. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό - η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα στο ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019 2,7 δισ. ευρώ. Τώρα το αίτημα ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ», είπε σχετικά.
Ο ίδιος εξήγησε πως η Ελλάδα ζήτησε την άδεια – έγκριση του ESM, διότι εάν δεν γίνει αυτό και δεν υπάρξει «παραίτηση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητάς από την αντίστοιχη νομική αξίωση, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αποπληρώσει και άλλους πιστωτές, ιδίως τον ESM και το EFSF, εάν αποπλήρωνε το ΔΝΤ.
«Όμως, όπως τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συμφωνήσουν να χορηγήσουν ξανά αυτήν την εξαίρεση. Αν όλα πάνε καλά, περιμένω να συμβεί αυτό στις αρχές Μαρτίου», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω αποπληρωμή του ΔΝΤ αφορά στο μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022 και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, ήτοι περίπου το 80% αυτού.
Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ που απομένει αναμένεται να εξοφληθεί από το 2023 και έτσι θα κλείσει το κεφάλαιο ΔΝΤ για την Ελλάδα και μαζί και η ενισχυμένη εποπτεία του Ταμείου στη χώρα μας.