Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο προνομιούχος Telis και το στοίχημα των 30 ετών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο προνομιούχος Telis και το στοίχημα των 30 ετών
5'

Ο ΔΕΔΔΗΕ και οι αμείλικτοι δείκτες

Μπορεί μεθαύριο Παρασκευή να εκπνέει η καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ωστόσο η «Μήδεια» μάλλον έριξε τον ΔΕΔΔΗΕ από το «limit up» του. Στα μάτια των επενδυτών ενδεχομένως όχι, αλλά σίγουρα στα μάτια των καταναλωτών. Πράγμα φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως περιοχές εντός της Αττικής έμειναν για δύο ολόκληρες ημέρες χωρίς ρεύμα και το 11500, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ ήταν για ώρες ουσιαστικά μη προσπελάσιμη. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως οι 6.334 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ δεν υπερέβαλαν εαυτόν μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η «Μήδεια», προκειμένου να αποκατασταθούν οι εκατοντάδες βλάβες που προκλήθηκαν από τις πτώσεις δέντρων και την πρωτοφανή χιονόπτωση. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να μιλά και για επιτυχία όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών έμεινε χωρίς ρεύμα.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που δεν θα έχει και επιπτώσεις στον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ. Η «Μήδεια» έπληξε τους στατιστικούς δείκτες συνέχειας τροφοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ και ειδικά τον κρίσιμο Δείκτη Μέσης Συχνότητας Διακοπών ανά Χρήστη - SAIFI (System Average Interruption Frequency Index). Και οι δείκτης αυτοί είναι «αμείλικτοι».

Για να γίνει κατανοητή η επιβάρυνση που θα επέλθει στα στατικά αυτά μεγέθη λόγω της «Μήδειας», αρκεί να αναφέρουμε πως το 2019 το μέσο ετήσιο πλήθος διακοπών ρευματοδότησης ανά πελάτη του ΔΕΔΔΗΕ ήταν μόλις δύο (2 διακοπές), ενώ ο μέσος ετήσιος χρόνος διακοπής σε λεπτά ανά πελάτη ήταν 140 λεπτά. Εφέτος τα μεγέθη αυτά θα ξεφύγουν. Και ανάλογα θα επιβαρυνθούν τα κόστη που τα συνοδεύουν στη βάση των σχετικών συμβατικών ρητρών. Οπότε, καταλαβαίνει κανείς πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν θα αποτελέσουν για τον ΔΕΔΔΗΕ απλά κόστος σε επίπεδο όχλησης καταναλωτών…

O προνομιούχος Telis

Είναι μοναδικό προνόμιο να μην κάνεις απολύτως τίποτα και παρόλα αυτά να μπαίνουν στον τραπεζικό σου λογαριασμό 54 εκατ. δολάρια. Ο λόγος για τον Aristotelis (Telis) Mistakidis, τον έκτο μεγαλύτερο μέτοχο της Glencore Plc, της εταιρείας που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη διακίνηση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών. Ο Mistakidis αν και έχει παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού της Glencore ήδη από το 2018, ωστόσο απολαμβάνει την επιτυχημένη για δύο δεκαετίες καριέρα του στην εταιρεία. Ως κάτοχος 450.175.134 μετοχών της Glencore, ήτοι του 3,38% της εταιρείας, λαμβάνει μερίσματα αστρονομικού ύψους. Χθες η Glencore ανακοίνωσε ζημιές 1,9 δισ. δολαρίων για τη χρήση του 2020, ωστόσο την ίδια στιγμή γνωστοποίησε πως θα διανείμει μέρισμα 0,12 δολαρίων ανά μετοχή το 2021. Αυτό σημαίνει πως ο Telis θα γίνει πλουσιότερος κατά 54 εκατ. δολάρια! Η στήλη πάντως θεωρεί πως δύσκολα κάποια από τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου ο Telis έχει σήμερα μια συμμετοχή κοντά στο 3%. Όπως πληροφορούμαστε, ο Έλληνας κροίσος από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής δεν είναι πολύ ευχαριστημένος από την εξέλιξη αυτής της επένδυσής του...

Ένα στοίχημα 30 ετών

Η στήλη πληροφορείται πως το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις, παροτρύνσεις και πιέσεις από χρηματοοικονομικούς συμβούλους ποικίλων προελεύσεων για την έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο 30ετούς ομολόγου. Οι εν λόγω σύμβουλοι υποστηρίζουν πως η συγκυρία είναι ιδανική για να εκδοθεί ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο χρεόγραφο με ένα επιτόκιο που θα κινείται αισθητά κάτω του 2%. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν το κάνει; Διότι μετρά την επενδυτική ζήτηση. Και όταν μιλάμε για επενδυτική ζήτηση, αναφερόμαστε αποκλειστικά σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και όχι σε funds, τα οποία ρευστοποιούν θέσεις εν ριπή οφθαλμού. Μια ακόμη παράμετρος που φαίνεται να «ζυγίζει» το οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορροφήσει μια τέτοια έκδοση στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει εισαγάγει (Pandemic Emergency Purchase Programme – PPE) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Τα μηνύματα από τη Φρανκφούρτη δείχνουν πως δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμη, οπότε η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να πάρει το «30ετές στοίχημα»…

Ένα «Πάρκο Τσέπης»

Η «Οργάνωση Γη» είναι μια ελληνική, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2010, με στόχο την εδραίωση της έννοιας της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η εν λόγω ΜΚΟ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι που μετέχουν στα προγράμματά της θα αποκτήσουν τη γνώση και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, και της πολιτιστική ποικιλία. Γιατί αναφερόμαστε στην «Οργάνωση Γη»; Διότι προχώρησε σε σύμβαση δωρεάς με το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Η εν λόγω σύμβαση αφορά στη διαμόρφωση «Πάρκου Τσέπης», στη συντήρηση του χώρου αυτού για δυο μήνες από την ημερομηνία παράδοσης του στο Δήμο, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και συμμετοχής των δημοτών. Μπορεί η συνολική αξία της δωρεάς να ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, ωστόσο το παράδειγμα και το μήνυμα που δίνει η πράξη της «Οργάνωση Γη» έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Αρκεί βεβαίως ο Δήμος Αθηναίων να μην αφήσει το «Πάρκο Τσέπης» να ρημάξει σε χρόνο dt.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή