Βελτιωμένη η συνολική ικανότητα ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών εν μέσω κορονοϊού
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία και οι αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του SSM για τη συνολική ικανότητα ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών (overall recovery capacity -ORC). Ο σχετικός δείκτης ORC δείχνει το ποσό του κεφαλαίου και της ρευστότητας που μπορούν να δημιουργήσουν οι τράπεζες μέσω των σχεδίων ανάκαμψης που καταρτίζουν.
Εν μέσω κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επιλογές όπως η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και η πώληση θυγατρικών σε εύλογη τιμή, με όρους πολύ καλύτερους σε σχέση με την προηγουμένη κρίση που πέρασε η Ελλάδα. Η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως άλλωστε και η επικείμενη αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας από την Εθνική Ασφαλιστική.
Ωστόσο, παρά τα θετικά νέα, η κεφαλαιακή διάρθρωση των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά αδύναμη , καθώς μεγάλο μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων απαρτίζεται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προκύπτει με βάση τη ζημία που προέκυψε το 2012 λόγω του PSI και η οποία προβλέπεται να αποσβεστεί σε 30 χρόνια, καθώς και τις ζημίες που εγγράφουν οι τράπεζες λόγω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και οι οποίες αποσβένονται σε ορίζοντα 20ετίας. Ετσι, τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ύψους 15,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54,5% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων τους.
Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4465/2017, σε περίπτωση που μια τράπεζα πραγματοποιήσει ζημίες σε μία οικονομική χρήση, οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, η οποία αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση υπό τη μορφή νέων μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα όταν αυτή εγγράφει ζημίες.
Αν και αυτό δεν είναι άμεσα ορατό ενδεχόμενο, το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας στις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που παρακολουθούν στενά οι εποπτικές ομάδες του SSM, καθώς οι προβλέψεις για την κεφαλαιακή κατάσταση αποτελούν στην παρούσα συγκυρία μια μεγάλη πρόκληση δεδομένης της αβεβαιότητάς που προκαλούν τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή (moratorium) και τα «λουκέτα» που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.