Πώς θα αξιοποιηθούν ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας
Η προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας των περιορισμών που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της COVID-19, ενώ και τα ενοίκια που εισπράττουν οι Μητροπόλεις έχουν μειωθεί, την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα «τρέχουν» (π.χ. ΕΝΦΙΑ κ.ά.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκεται επανεκκίνηση της προσπάθειας αξιοποίησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο, καθώς επί τάπητος βρίσκεται το μοντέλο της κατά Μητρόπολης αξιοποίησης. Το περίγραμμα του νέου μοντέλου αξιοποίησης έχει αποτυπωθεί σε ΦΕΚ που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, για τον νέο κανονισμό σχετικά με την εκμίσθωση, εκποίηση και εν γένει αξιοποίηση της περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποτελούν εχέγγυο για την προσέλκυση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η αλλαγή μοντέλου συνδέεται άμεσα με την αδυναμία της κοινής εταιρείας που σύστησαν Κράτος και Εκκλησία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας να αποδώσει καρπούς στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της, αλλά και στην ανάγκη της Εκκλησίας να τονώσει τα έσοδά της, τα οποία σήμερα πιέζονται ασφυκτικά από την πανδημία.
Παράγοντες του real estate παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και περιμένουν να ξεδιπλωθεί το πλάνο στην πράξη, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Αν και διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς, όπως λένε, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, θεωρούν πως οποιαδήποτε αλλαγή μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, γιατί το σημερινό μοντέλο έχει αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τους ίδιους οι Μητροπόλεις έχουν ενδιαφέρουσα περιουσία που πρέπει να ιδωθεί κατά περίπτωση», προσθέτοντας πως θα μπορούσαν να δρομολογηθούν διάφορα projects με ακίνητα της Εκκλησίας που είναι αξιοποιήσιμα. Επισημαίνουν δε πως πιθανή επανεκκίνηση της διαδικασίας θα συμβάλει στο να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη λύση που τελικώς θα προκριθεί θεωρείται αναγκαία η συμβολή του Δημοσίου στην προσπάθεια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κτηματαγορά, όπως το χωροταξικό.
Είναι ενδεικτικό πως δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα να αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και αυτό γιατί είναι διάσπαρτη σε πολλά νομικά πρόσωπα (υπολογίζεται σε πάνω από 8.000 ΑΦΜ).