Τα κλειστά δικαστήρια «βραχυκυκλώνουν» τους πλειστηριασμούς
Αυτό διότι ακόμη και σε ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς είναι αδύνατη η καταβολή του τιμήματος που προέκυψε από τη διαδικασία και η μεταβίβαση του ακινήτου στον νέο ιδιοκτήτη. Επιπλέον, δεν μπορούν να προχωρήσουν διαδικασίες που απέχουν πολλούς μήνες από τον πλειστηριασμό.
Η πληροφόρηση που έχουν οι τράπεζες από την κυβέρνηση είναι ότι αυτές οι εργασίες θα ξεκινήσουν πάλι όταν αρθούν τα περιοριστικά λόγω πανδημίας μέτρα. Με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις το lockdown θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει παράταση, επηρεάζοντας και τη λειτουργία των δικαστηρίων.
Από την ημέρα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, κάποια στιγμή μέσα στο Μάρτιο κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί, με εξαίρεση την κύρια κατοικία των κορωνοϊόπληκτων που θα προστατευτούν μέχρι και το τέλος Μαΐου.
Πρόκειται για νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, εκ των οποίων τα βασικά είναι τα εξής: Αξία κατοικίας ως 300.000 ευρώ, σύνολο ακίνητης περιουσίας ως 600.000 ευρώ, ατομικό εισόδημα ως 24.000 ευρώ, προσαυξημένα κατά 18.000 ευρώ για ζευγάρια και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και καταθέσεις έως 40.000 ευρώ. Πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών θα έχουμε από την 1η Ιουνίου με την έναρξη εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τακτική μηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής που έχει συσταθεί για την υλοποίηση του νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), των εταιρειών διαχείρισης και της PwC που λειτουργεί ως σύμβουλος στη διαδικασία.