Η Ελλάδα και το Τέξας, το ασυμβίβαστο της PwC και ο πονοκέφαλος των Υποθηκοφυλακείων
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Τέξας;
Τί σχέση έχει η βιβλική χειμερινή καταιγίδα που έπληξε το Τέξας με το πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη»; Η απάντηση κρύβεται στη φράση «Απόκριση Ζήτησης» (Demand Response). Πρόκειται για ένα μηχανισμό της αγοράς ενέργειας – που εφαρμόζεται με παραλλαγές σε ΗΠΑ και Βρετανία – και ο οποίος δίνει έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, σε κρίσιμες περιόδους για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός του Demand Response μπορεί να εφαρμοσθεί στους καταναλωτές είτε μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν χρονικά μεταβαλλόμενες χρεώσεις που αντανακλούν το κόστος παραγωγής ρεύματος, είτε ως προγράμματα ανταμοιβής των καταναλωτών που μειώνουν το φορτίο τους στις κρίσιμες περιόδους. Ωστόσο, ανάλογα με τον τρόπο που εφαρμόζεται το μοντέλο του Demand Response προκύπτουν και αντίστοιχα αποτελέσματα.
Στο Τέξας, για παράδειγμα, η εφαρμογή του προκάλεσε «τιμολογιακές τερατογενέσεις». Το Τέξας διαθέτει μια εξαιρετικά ασυνήθιστα απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένοι πάροχοι πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χονδρικής που αυξάνονται ανάλογα με τη ζήτηση ρεύματος, ήτοι υιοθετούν ένα ακραίο μοντέλο του Demand Response.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «τυχερά» νοικοκυριά που δεν περιλαμβάνονταν στα 4 εκατομμύρια των πολιτών της Πολιτείας του Τέξας που έμειναν χωρίς ρεύμα κατά την διάρκεια της φονικής θεομηνίας, να λάβουν αστρονομικούς λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση ρεύματος ολίγων ημερών. Νοικοκυριά που ήταν σε θέση να ανάψουν τα φώτα τους ή να διατηρήσουν το ψυγείο τους σε λειτουργία βρέθηκαν με λογαριασμούς 5.000 δολαρίων για μια περίοδο κατανάλωσης πέντε ημερών. Οι χρεώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας να απαγορεύσουν προσωρινά στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να χρεώνουν πελάτες βάσει του Demand Response, αλλά και να τους αποσυνδέουν για τη μη πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Τέξας; Στο περίφημο πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη» προτείνεται η λειτουργία μηχανισμών αγοράς όσον αφορά στη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας (Demand Response). Εάν τελικά η πρόταση αυτή υιοθετηθεί και εάν επιλεγεί η τιμολογιακή επιβάρυνση ως μηχανισμός «Απόκριση Ζήτησης», τότε μια μελλοντική «Μήδεια» θα μπορούσε να προκαλέσει και στην Ελλάδα «τιμολογιακές τερατογενέσεις» τύπου Τέξας…
Το ασυμβίβαστο της PwC
Στην Pricewaterhouse Coopers Βusiness Solutions ανέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών την εξέταση και αξιολόγηση του αιτήματος της Aegean Airlines για την παροχή κρατικής οικονομικής βοήθειας, ως αποζημίωση για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Το κόστος της αξιολόγησης θα ανέλθει στο ποσό των 24.676 ευρώ και η Pricewaterhouse Coopers Βusiness Solutions θα πρέπει να υλοποιήσει το έργο σε διάστημα 4 εβδομάδων από τη σύναψη της σύμβασης. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η PwC θα παρέχει στο υπουργείο Οικονομικών έκθεση που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ευρήματα και σχόλια της ανάλυσης.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης προς την Aegean ύψους 120 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ και πως το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας κατά την αύξηση κεφαλαίου που θα προκηρυχθεί.
Πάντως, ορκωτοί ελεγκτές επέκριναν την απόφαση του υπουργείου να αναθέσει την εργασία αυτή στην Pricewaterhouse Coopers Βusiness Solutions, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σοβαρό ασυμβίβαστο, καθώς η PwC είναι ο ορκωτός της Autohellas, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη και εταιρείας που είναι και μέτοχος της Aegean Airlines. Όπως καταλαβαίνετε κάποιοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω…
Ο πονοκέφαλος των Υποθηκοφυλακείων
To «hive – down», ο μηχανισμός μετασχηματισμού (απόσχισης) των τραπεζών, ο οποίος ακολουθήθηκε από τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους και την αντιμετώπιση του αναβαλλομένου φόρου, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους Υποθηκοφύλακες. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει ζητήματα σχετικά με τις μεταγραφές ακινήτων των τραπεζών. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, κατά την διαδικασία μεταγραφής ακινήτων και εμπραγμάτων δικαιωμάτων από συγχωνευόμενα ή διασπώμενα πιστωτικά ιδρύματα, έχει παρατηρηθεί «μη ορθή αντιμετώπιση των σχετικών περιπτώσεων» από τα Υποθηκοφυλακεία. Στη βάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης εφιστά την προσοχή στο άρθρο 143 του ν. 4601/2019 (αφορά στις διασπάσεις πιστωτικών ιδρυμάτων) ζητώντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του «προς εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και την εμπέδωση πνεύματος ασφάλειας δικαίου».
Η απάντηση στους θεσμούς
Χθες το πρωί η στήλη σας ενημέρωνε για την απορία που εξέφρασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί για το τί γίνεται με την απόφαση του Αρείου Πάγου για την αντισυνταγματικότητα ή μη της διάταξης του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στην κακουργηματική απιστία των τραπεζικών στελεχών. «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» οι θεσμοί έλαβαν την απάντηση τους. Το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με εισηγητή τον Αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε χθες το μεσημέρι το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά του κρίνοντας συνταγματική τη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν έγκλησης. Πάντως, δεδομένου ότι για την ίδια διάταξη έχουν ασκηθεί και άλλες αναιρέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα το θέμα θα φτάσει προς κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.