Αυξάνονται οι φόβοι πως η πανδημία θα τροφοδοτήσει αύξηση των τιμών διεθνώς
Τα προηγούμενα επεισόδια υπερβολικού δημόσιου χρέους σχεδόν πάντα κατέληγαν σε υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός που προκαλείται από την απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα. Αν και η επεκτατική νομισματική πολιτική μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει χαμηλή αυτή τη φορά. Μετά το 2008, η ρευστότητα που δημιουργήθηκε εισήλθε κυρίως στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, η τρέχουσα επέκταση του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών προκαλεί μεγάλες ροές χρημάτων στην πραγματική οικονομία, μέσω δημοσιονομικών ελλειμμάτων ρεκόρ και ταχείας πιστωτικής επέκτασης σε πολλές χώρες.
Επιπλέον, η απάντηση της νομισματικής πολιτικής στην πανδημία ήταν πολύ ταχύτερη και πιο ουσιαστική από ό,τι στην τελευταία κρίση. Μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για να τον συγκρατήσουν, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που θα δημιουργούσε προβλήματα χρηματοδότησης για υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ιστορικά, οι κεντρικές τράπεζες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις κυβερνητικές πιέσεις για συνεχή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Αυτό είχε συχνά ως αποτέλεσμα πολύ υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, συνοδευόμενα από μεγάλες απώλειες στην πραγματική αξία περιουσιακών στοιχείων και από πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.
Σύμφωνα με τον Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS Group AG, τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των εμπορευμάτων, τα διεθνή κόστη μεταφοράς, τα αποθέματα και το Bitcoin έχουν αυξηθεί απότομα και το δολάριο ΗΠΑ έχει υποτιμηθεί σημαντικά. Αυτά θα μπορούσαν να είναι δυσμενείς παράγοντες για την αύξηση των τιμών καταναλωτή. Με τα ποσοστά πληθωρισμού να συσχετίζονται διεθνώς, ο υψηλότερος πληθωρισμός που σχετίζεται με το δολάριο θα επιταχύνει την αύξηση των τιμών παγκοσμίως. Πάρα πολλοί υποτιμούν τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού και οι προβλέψεις που βασίζονται σε μοντέλα δεν κάνουν τίποτα για να ανακουφίσουν τους φόβους. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικών και φορολογικών πολιτικών, καθώς και οι αποταμιευτές και οι επενδυτές, δεν θα πρέπει να αφήσουν τους εαυτούς τους να βρεθούν προ εκπλήξεως. Η πανδημία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά στις τιμές.