Λιανεμπόριο: Για 8 Μαρτίου το άνοιγμα - Με τα τετραγωνικά οι αγορές, νέος πενταψήφιος
Μέχρι τις 8 Μαρτίου πρέπει να περιμένουν οι έμποροι για να ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί θα εισηγηθούν το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Εφόσον τα καταστήματα ανεβάσουν ρολά, οι αγορές δεν θα γίνονται με τη μέθοδο του click away και click in shop αλλά με βάση τα τετραγωνικά.
Παράλληλα όταν ανοίξει το λιανεμπόριο οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν να ψωνίσουν με sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.
Τα sms στο 13032 θα έχουν διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα.
Η αγωνία των εμπόρων έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς φαίνεται πως χάνεται οριστικά η εκπτωτική περίοδος, αφού και να δοθεί παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου, δύσκολα οι καταναλωτές θα ψωνίσουν χειμωνιάτικα είδη, αφού θα μπαίνει η άνοιξη. Πέρυσι ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων διαμορφώθηκε στα 5,5 δις και φέτος εκτιμάται πως θα χαθούν 4,5 δις, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου η παράταση του lockdown, εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Newsbomb.gr, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα «λουκέτα» είναι αναπόφευκτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αποκληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί και απαιτείται πρόσθετη στήριξη από την πολιτεία.
Εν τω μεταξύ επιστολή με αίτημα τη διευθέτηση του θέματος της μείωσης των ενοικίων κατά 100% των υποκαταστημάτων λιανικής πώλησης που παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως του κύριου ΚΑΔ της επιχείρησης έστειλε χθες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι έχει προκύψει πρόβλημα με το θέμα της μείωσης των ενοικίων και τη σχετική δήλωση covid.
Όπως σημειώνεται: «Πολλές επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο ΚΑΔ χονδρική πώληση, αλλά παράλληλα διατηρούν με το ίδιο ΑΦΜ και υποκαταστήματα που είναι δηλωμένα με ΚΑΔ λιανικής πώλησης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δήλωση μείωσης του ενοικίου του υποκαταστήματος.
Αν και το υποκατάστημα λιανικής πώλησης έχει κλείσει με κρατική εντολή και θα δικαιούτο για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο μείωση 100% του ενοικίου, εντούτοις στις υποβαλλόμενες από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων δηλώσεις covid αναγνωρίζεται μόνο ο κύριος ΚΑΔ της χονδρικής, με μείωση 40% που ουσιαστικά αφορά την έδρα της επιχείρησης και δεν αναγνωρίζεται η μείωση 100% για το υποκατάστημα λιανικής πώλησης».
Το αίτημα, διευκρινίζει ο σύλλογος, «προέρχεται από πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος, θα επιληφθείτε του θέματος με όποια νομοθετική παρέμβαση εσείς κρίνετε απαραίτητη και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες λειτουργικές αλλαγές στην πλατφόρμα, ώστε να επιλυθεί το δίκαιο αίτημά μας».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα